Järjettömän hyvä juustokakku

Mun haaveena on suloinen pieni kahvila kauniisti kukkivan puutarhan keskellä. Siellä olisi joka aamu tarjolla tuoreita, itseleivottuja sämpylöitä ja mitä makoisampia leivonnaisia unohtamatta hyvää kahvia ja haudutettua teetä. Niitä sitten tarjoiltaisiin ruusuntuoksussa, söpöistä posliiniastioista. Tämä mehevä juustokakku mustikoilla olisi kahvilani takuuvarma suosikki, niin suussa sulavaa se on. Aivan järjettömän hyvää! Tällä kertaa sain juustokakkua leipoa rakkaan veljeni synttärikahveille, lapsi oli vastuussa onnittelukorttiosuudesta.

Järjettömän hyvä juustokakku (14)

Ohje on idolini Leila Lindholmin New Yorkin juustokakku ja muunneltavissa lukuisin eri tavoin. Itse olen täysillä tykästynyt tähän mustikkaversioon, joten en ole kokenut tarvetta muuta kokeilla vielä näin parin vuoden jälkeenkään. Siitä ohje on mainio, että mikäli mustikat eivät itseä miellytä niin ne voi vaihtaa mihin vain tai jättää kokonaan pois. Palaan asiaan, jos joskus vielä päätän laajentaa omaa makumaailmaani ja maustaa peruspohjaa esim. mansikoilla, limellä tai suklaalla. Sitä ennen, mustikalla mennään!

Järjettömän hyvä juustokakku (18)

Ja jälleen, uskokaa tai älkää, tämä kakkunen on äärimmäisen helppo valmistaa, kunhan seuraa ohjeita! Juustokakkujen ainoa mahdollinen ongelma lienee halkeaminen paiston aikana tai jälkeen, joten muutama mainitsemisen arvoinen vinkki tähän liittyen. Nämä eivät ole kiveenhakattuja totuuksia Suuresta Onnistuneen Leivonnan käsikirjasta vaan omaan kokemukseen ja googlauksen tulokseen perustuvia ajatuksia.

1) Juustokakkua ei pidä paistaa liian kuumassa eikä liian kypsäksi. Tavoitteena kaunis vaalea kakku tumman sijaan!
2) Lämpötilaerot tulee minimoida pitämällä juustokakkua uunissa jälkilämmössä virran katkaisun jälkeen . Tätä seuraa jäähdytys huoneenlämmössä (ritilän päällä, suojassa vedolta) useampia tunteja ennen jääkaappiin nostoa.
3) Uunista ottamisen jälkeen kannattaa kakun reunat varovasti irroittaa vuoan reunoista veitsen avulla mutta pitää kakku vielä vuoassa. Kakku vetäytyy ja ei repeä, kun reunat on irti. Irtopohjavuoan voitelu ennen kakun kypsennystä auttaa myös siihen, että kakku pääsee irtoamaan reunoista helpommin vetäytyessään.
4) Tarkkana kuin porkkana kypsennyksen kanssa! Folio vuoan päälle, kun kakku vasta vähän kellertää reunoiltaan, jotta se ei pääse loppukypsennyksen aikana kypsymään liikaa ja tummumaan. Ottaessasi juustokakun huoneenlämpöön, jätä folio vielä päälle pehmentämään lämpötilaeroa.

Järjettömän hyvä juustokakku (10)

Näin! Kuulen mielelläni kommentteja, josko nämä vinkit yhtään auttoivat. Rehellisesti sanottuna en ole varma miksi useimmiten juustokakkuni ovat selvinneet ilman halkeamia? Noudatan kyllä edellä mainitsemiani vinkkejä ja luotan Leilan ohjeeseen. Hänen sanansa kun on laki leivonnassa 😀

Suosittelen lämpimästi teitä leipomaan itse tätä järjettömän hyvää, mustikkaista juustokakkua sillä aikaa, kun kahvilani on vain hentoisena, huolella vaalittavana haaveena ajatuksissani. Pitäis eka ne puutarhurintaidotkin jostain taikoa!

Järjettömän hyvä juustokakku (15)

JÄRJETTÖMÄN HYVÄ JUUSTOKAKKU

POHJA
300 g digestivekeksejä
150 g voita

TÄYTE
600 g maustamatonta tuorejuustoa
2,5 dl maitorahkaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl Maizena maissitärkkelystä
3 kananmunaa
1 dl kuohukermaa
200 g valkosuklaata (Lidlin suklaassa runsaasti makua!)
Noin 2-2,5 dl mustikoita tuoreena tai pakastettuina

1) Tsekkaa, että tarvittavat aineet löytyy. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Aseta irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Itselläni käytössä halkaisijaltaan 22 cm kakkuvuoka, jolla kakusta tulee kivan korkea ja muhkea. Varmuuden vuoksi, jotta kakku irtoaisi reunoiltaan kauniisti vuoasta, voitelin vuoan kevyesti.
Järjettömän hyvä juustokakku (6)

2) Valmista keksipohja. Murskaa digestivekeksit monitoimikoneessa tai kaulimella hienoksi muruksi. Sulata varovasti voi mikrossa ja sekoita keksinmurujen kanssa.
Järjettömän hyvä juustokakku (2) Järjettömän hyvä juustokakku (3)
Järjettömän hyvä juustokakku (4)

3) Painele muruseos kakkuvuoan pohjalle tasaisesti. Kypsennä uunin keskiosassa noin 10 minuuttia ja anna jäähtyä.
Järjettömän hyvä juustokakku (5)

4) Valmista täyte. Vatkaa kulhossa tuorejuusto ja maitorahka kuohkeaksi seokseksi.

5) Sekoita keskenään sokeri, vaniljasokeri ja maissitärkkelys, lisää ne seokseen.

6) Lisää joukkoon kananmunat yksi kerrallaan. Sekoita huolella! Huom. suosittelen, ettet riko kananmunia suoraan seokseen yleiskoneen ollessa päällä. Kokemuksesta voin kertoa, ettei mukaan rikkoutuneiden kananmunankuorien pois nyppiminen taikinasta ole mukavaa. Toisaalta en tiedä poistiko juuri tämä osio kuorien ohella ilmakuplat taikinamassasta ja halkeamilta vältyttiin 😉

7) Lisää kerma joukkoon, sekoita.

8) Paloittele valkosuklaa ja sulata se varovaisuudella, pienimmällä mahdollisella sulatusteholla mikrossa aina välillä sekoittaen. Lisää sulanut suklaa täyteseokseen, sekoita.
Järjettömän hyvä juustokakku (7)

9) Kaada seos keksipohjan päälle vuokaan. Ripottele päällimmäiseksi mustikat ja nosta vuoka uuniin.
Järjettömän hyvä juustokakku (8) Järjettömän hyvä juustokakku (9)

10) Kypsennä juustokakkua uunin keskiosassa 175 asteessa noin 40 minuuttia. Kakun kypsymistä kannattaa tarkkailla ja suojata kakku päältä heti foliolla, kun se on saanut ensimmäisen häivähdyksen kauniin kullankeltaista väriä. Muutoin kakku saattaa helposti mennä hivenen liian tummaksi päältä ja reunoilta. Juustokakun kuuluu olla ulkopinnaltaan ennemmin vaaleahko kuin yhtään tummunut!

11) Sammuta uuni ja jätä kakku uunin jälkilämpöön kypsymään folion alla noin 30 minuutiksi.

12) Nosta kakku uunista ritilän päälle huoneenlämpöön ja anna jäähtyä rauhassa vuoassa folion alla. Voit varovaisesti irroittaa kakun sivureunat vuoasta veitsen avulla, jotta se pääsee vetäytymään ilman halkeamia. Muutamien tuntien jälkeen kakun ollessa täysin viilentynyt voit nostaa sen vuoassa vielä jääkaappiin tekeytymään ennen tarjoilua. Jääkaapissa kakku säilyy hyvin yön ylikin ja maku vain paranee! Ennen kakkuvuoan poistamista, kokeile veitsellä onko kakun reuna hyvin irti vuoanreunoista.

Tämä kakku ei kyytipoikia kaipaa, sillä se on täyttä tavaraa sellaisenaan vieden kielen mennessään! Jos haluat, voi toki vadelmia, mansikoita tai punaherukoita asetella päälle koristeeksi. Tai peittää niillä mahdolliset halkeamat..

Järjettömän hyvä juustokakku (12)

Järjettömän hyvä juustokakku (19)

Järjettömän hyvä juustokakku (13)

9 kommenttia artikkeliin ”Järjettömän hyvä juustokakku

  1. Erittäin toimiva resepti, kiitos! Helppo, herkullinen ja näyttävä. Eikä haljennut. Kiinnitarttumista pelätessäni nappasin pohja-aineksista hieman Digestive -murua syrjään ja pohjan jäähdyttyä ”korppujauhotin” vuoan pelkän voitelun lisäksi. Kakku irtosi irtopohjavuoan reunoista itsekseen ja bonuksena kakulle tuli kaunis reuna.

    Liked by 1 henkilö

    • JES, täydellinen onnistuminen siis! Loistava kuulla 😀 Ja todella hyvä idea tuo Digestive -muruilla kevyesti korppujauhottaminen, menee kokeiluun ensi kerralla.

      Tykkää

  2. Paluuviite: Mahtavan mehevä mutakakku, päivän kuin päivän pelastuksena! | LEIVO MUN KAA

  3. Mahtavia vinkkejä juustokakkupulmiin 🙂 just eilen haaveilin paistetusta juustokakusta, nyt sitä on hyvä lähteä kokeilemaan! Tosin mustikat säästän muihin herkkuihin, katsotaan mitä täytemielitekoja viikonloppu tuo tullessaan.

    Tykkää

  4. Paluuviite: Synttärijuhlintaa Amerikan herkuin | LEIVO MUN KAA

  5. Moi! Ihanan kuuloinen kakku! ajattelin tehdä tätä juhliin, kestääkö mielestäsi jääkaapissa jos tekee jo kahta päivää ennen? Oletko käyttänyt pakastemustikoita onnistuneesti? Kiitos!

    Liked by 1 henkilö

    • Tervehdys! Suuret pahoittelut myöhäisestä vastauksestani, blogi on jäänyt täysin heitteille muiden kiireiden vuoksi.

      Olen tässä kakussa käyttänyt pakastemustikoita lähes aina, ne toimii hyvin! Kakkua kannattaakin säilyttää vähintään yön yli, jotta maut tekeytyvät ja oman kokemuksen mukaan kestää kyllä parikin päivää jääkaapissa. Olen leiponut tätä lasteni synttärijuhliin, johon tein paljon muutakin tarjottavaa niin jaksotin tekemiset eri päivillä ja säilyvyytensä ansiosta tämän tein jo hyvissä ajoin!

      Juustokakku kannattaa suojata huolella, jotta se ei nappaa jääkaapista ei-toivottua makua. Esim. paistovuoassa kelmutettuna! Ja ennen tarjoilua nostaa kakku hyvissä ajoin pöytään, jotta digestivepohja pehmenee.

      Ihania juhlia, toivottavasti vastaus auttaa vielä!

      Tykkää

Jätä kommentti