Maailman parhaat muffinssit

Aina, siis ihan aina, kun teen vaaleita muffinsseja, teen peruspohjan aiemmin postaamallani luottoreseptillä, joka löytyy täältä. Peruspohjasta muotoutuu minkälaisia muffinsseja vain, kun ainoastaan mielikuvitus on rajana mitä täytteitä taikinaan haluaa sotkea sekaan. Itselläni täytteet valikoituvat usein keittiönkaappien sisällön perusteella! Erityisen mieltynyt olen kuitenkin mustikka-valkosuklaayhdistelmään, joka on täysin lyömätön.

Maailman parhaat muffinssit (4)

Kiireiden vuoksi missasin eilisen kansainvälisen korvapuustipäivän ja illemmalla instagramin feediltä lukuisia ihania korvapuustikuvia kuolatessani päätin, että huomenna viimeistään leivotaan jotain! Korvapuusteihin en lähtenyt, kun pieni apuleipuri oli mukana hommissa, vaan päädyttiin jälleen iisiin muffinssien luottoreseptiini, joka alkaa olla myös minin bravuuri. Tällä kertaa tuli todistettua, että taikinan kahden kananmunan sijaan riittää yhtälailla 1,5 kananmunaa, kun puolet toisesta munasta päätyi apuleipurin syliin ja lattialle. Ei sillä, yhtälailla näitä äksidenttejä leivonnan huumassa sattuu ihan isommillekin!

Maailman parhaat muffinssit (3)

Korvapuustifiboja toin muffinsseihin keksimäisen rapealla, makealla kanelicrumblella, jolla olen muffinsseja aiemminkin kuorruttanut. Täytteeksi pieni valkosuklaalevy, joka kaappiin oli ihmeen kaupalla unohtunut ja pakastimesta mustikoita. Vaatimattomuus voi kaunistaa mutta sanonpahan silläkin riskillä, että näistä muffinsseista tuli maailman parhaita. Suorastaan äitini ylivoimaisesti eniten käyttämää sanaa lainaten ”taivaallisia”! Ja puolueeton (köhköh) raati oli myös samaa mieltä, joten mitäpä sitä tässä sen enempää todistelemaan. Tehkää itse ja muistakaahan tulla kertomaan mitä piditte!

Pehmeää viikonalkua kaikille!

Maailman parhaat muffinssit (7)

MUSTIKKA-VALKOSUKLAA MUFFINSSIT KANELICRUMBLELLA

PERUSTAIKINA (noin 12 kpl)
3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 rkl vaaleaa siirappia (tämän voi korvata sokerilla nostaen määrän 2 desiin tai jättää kokonaan pois)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
1 dl maitoa (myös jogurtti, kerma, vesi tai mikä tahansa neste käy)
2 munaa
100 g voita
80 g valkosuklaata
noin 1,5-2 dl mustikoita

KANELICRUMBLE
1 dl sokeria
0,25 dl fariinisokeria (voi korvata tavallisella sokerilla)
0,75 dl vehnäjauhoja
50 g pehmeää voita
1,5 tl kanelia

1) Tarkista, että tarvittavat ainesosat löytyy. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Ota muffinssivuoka esille ja asettele paperiset muffinssivuoat siihen. Ohjeella tulee noin 12-14 kappaletta keskikokoisia muffinsseja. Suosittelen muffinssivuoan käyttöä lämpimästi, jotta muffinssit säilyttävät muotonsa!

2) Aloita valmistamalla kanelicrumble. Tämä on helppo ja nopea tehdä! Sekoita kaikki kuivat aineet (jauhot, sokerit ja kaneli) kulhossa keskenään. Pehmennä voita hieman löysemmäksi mikrossa ja lisää joukkoon. Sekoita huolella tasaiseksi! Jätä kanelicrumble odottamaan jatkoa.

3) Katso perustaikinan teko-ohje täältä. Taikinan ollessa valmis, sekoita joukkoon reilusti rouhittu valkosuklaa. Lopuksi lisää vain hieman varovaisesti sekoittaen mustikat, jotta ne eivät värjää taikinaa. Mikäli käytät pakastemustikoita, ota ne pakkasesta vasta juuri ennen kuin lisäät ne taikinaan, jolloin ne ovat vielä jäisiä ja riski taikinan muuttumisesta liilaksi, pienenee huomattavasti. Pakastemustikoita ei muffinsseja varten tarvitse pyöräyttää perunajauhoissa vetisyyden vähentämiseksi kuten esim. piirakoissa.

4) Annostele muffinssitaikina paperisiin vuokiin. Täytä taikinalla noin 3/4 osaa tai jopa hieman vähemmän, jotta päälle mahtuu kanelicrumble ja muffinsseilla on tilaa kohota. Itselläni tuli 12 vuokaa melko täyteen, jolloin taikina & kanelicrumble kypsyessään pursuivat paperivuoista yli mutta eipä se haitannut, kun annoin muffinssien uunista tullessa jäähtyä kunnolla niin täyte ja kanelicrumble jähmettyi kivaksi reunukseksi vuoan ulkopuolelle.
Maailman parhaat muffinssit (8)

5) Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia. Yleensä tällä ohjeella tehdessäni 15 minuuttia riittää täysin, nyt massaa oli runsaista täytteistä ja kanelicrumblesta johtuen enemmän, jolloin kypsennysaikakin on selvästi pidempi. Erittäin meheviksi jäivät muffinssini 20 minuutin paistolla! Sopiva paistoaika riippuu uunikohtaisista tehoista, joten suosittelen tarkkailemaan kypsymistä jättämällä esim. yhden muffinssin ilman kanelicrumblea, jolloin näkee milloin pinta saa hivenen väriä ja muffinssit ovat valmiit! Apuleipurin kanssa jätimme kolme muffinssia kuorruttamatta ja kauniisti ne kohosivat ollen ilmankin kanelicumblea superhyviä. Kanelicrumblen käytin kaikki yhdeksään muffinssiin, jolloin sitä tuli hieman reilummin per muffinssi mutta ohjeen mukainen määrä riittää kyllä 12 kappaleeseen.

Anna muffinssien jäähtyä ja kanelicrumblen kovettua vuoassa. Nostele pois täysin jäähtyneinä ja nauti!

Maailman parhaat muffinssit (5)

Maailman parhaat muffinssit (6)

5 kommenttia artikkeliin ”Maailman parhaat muffinssit

    • Kiitos, kun kommentoit! Kiva kuulla, että perustaikina palveli sinuakin hyvin 🙂 En itseasiassa tiedä, josko toi on jopa pienemmällä kananmunamäärällä parempi? Pitänee jatkaa kokeiluja ;D

      Tykkää

  1. I see you don’t monetize your website, but you can earn extra cash every day.

    It’s very easy even for noobs, if you are interested simply search
    in gooogle: pandatsor’s tools

    Tykkää

  2. Kiitos reseptistä, juuri meni uuniin gluteenittomat versiot. Tosin valkosuklaata ei ollut mutta uskon maistuvan ilmankin 🙂

    Tykkää

  3. Tein viisi satsia putkeen. Viimeisessä laitoin crumbleen jauhoja 1 dl
    0,75 sijaan. Kyllä ovat herkullisia kyllä kyllä. Pikkujoulu lähestyy.❤️

    Tykkää

Jätä kommentti