TÄYDEN TAVARAN BROWNIET

Mä jouduin isojen kysymysten äärelle miettiessäni hyvää brownie -ohjetta. Turvauduin selailemaan itseäni viisaampien leipurien ohjeita ja yllätykseni oli suuri, kun jo aiemmin hehkuttamani, leivontajumalista seuraava Leila Lindholm valmistaa browniensa ILMAN suklaata? Anteeksi mitä?!? Eihän se sitten enää ole brownie vai onko? Nooh, häneltä löytyi kuitenkin erittäin herkulliselta kuulostava ohje, johon tuli maapähkinävoita mukaan. Auts, kokeiltavahan se oli!

Täyden tavaran brownies

Snadisti skeptisenä ja päässäni pyörivän ajatuksen ”browniet ilman suklaata ovat mokkapaloja” vuoksi lisäsin toki suklaata mukaan. Kohtuudella mutta kuitenkin! Kohtuutta edesauttoi se, että kaapissa odottaneesta levystä oli kummallisesti puolet ehtinyt kadota. Toisen suosikkini Nigellan brownie -resepteissähän taas ei suklaassa säästellä, joten tämä ohje saakoon kunnian olla sekoitus Kahden Suuren Kuningasajatuksia. Toim.huom. Kahdella Suurella viittaan Leilaan ja Nigellaan, en suinkaan itseeni. Vielä.

Nämä browniet eivät välttämättä ole kauneudella pilattuja mutta se on tässä kohtaa täysin toissijaista. Nämä browniet ovat taivaallisen hyviä! Milläköhän ylisanoilla makuelämystä vielä kuvailisi? Ehkä jätän vain tähän ja laitan suuhuni uuden palan suklaisen ja suolaisen suloista sekoitusta kehoittaen teitä tekemään samoin!

Täyden tavaran brownies

TÄYDEN TAVARAN BROWNIET

BROWNIETAIKINA
200 g voita
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl kaakaojauhetta
0,5 dl vaaleaa siirappia
Ripaus pari suolaa
4 kananmunaa
1,5 dl vehnäjauhoja
80 g tummaa suklaata

MAAPÄHKINÄTAHNA
60 g voita
1 dl tomusokeria
Noin 200 g maapähkinävoita (sileä tai crunchy Urtekramilta sopii hyvin). Käytin hieman vajaan crunchy -purkillisen!
Muutama ripaus suolaa
1 tl vaniljasokeria

PÄÄLLE
Noin 0,5-1 dl suolapähkinöitä

1) Tarkista, että tarvittavat ainesosat löytyy. Pahoittelut, että mun tarvikekuva puuttuu, nämä tein vauhdilla ja kuvailut jäi toissijaisiksi! Yritän ensi kerralla suitsia innostusta ja kuvatakin välissä.. Suklaan määrä tässä ei ole vakio, itse lisäsin levyn lopun, joka sattui olemaan jäljellä. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen, aseta leivinpaperi käyttämääsi vuokaan (vuokiin) ja voitele se kevyesti.

Mä käytin kahta vuokaa, irtopohja- ja leipävuokaa koska käytössäni ei ollut yhtä sopivan kokoista brownievuokaa ja uuninpellillä tällä taikinamäärällä tulisi makuuni liian ohuita brownieita. Sanoisin, että koko taikinan voi laittaa halkaisijaltaan 25 cm tai isompaa kokoa olevaan vuokaan tai sitten jakaa taikinan muutamaan pienempään vuokaan. Minulla oli käytössä 22 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka ja mitoiltaan 10 cm x 30 cm leipävuoka. Mun matikkapäällä en lähtenyt tilavuuksia tähän laskemaan, vuoan koko ei sinänsä ole ratkaisevaa muutoin kuin brownieiden paksuuden kannalta.

2) Sulata suklaa suurella varovaisuudella mikrossa alhaisella teholla tai kattilassa liedellä erittäin matalalla lämmöllä seosta sekoitellen.

3) Vaahdota pehmennyt voi (sulata varovaisesti hiven mikrossa, jos voi ei ole ehtinyt olla huoneenlämmössä), sokeri ja vaniljasokeri. Oon aina miettinyt millaista voi-sokerivaahdon tulee olla. Koska eihän siitä nyt oikeasti tule VAAHTOA kuten muna-sokeriyhdistelmästä? Tai sitten mä en oo vielä kertaakaan vatkannut tarpeeksi pitkään ja maltilla. No mutta, voi-sokerivaahto lienee valmista, kun sokeri on hyvin sekoittunut voin joukkoon, seos pehmennyt ja väri vaalennut keltaisesta valkoisempaan.
Browniet maapähkinävoilla

4) Sekoita joukkoon kaakaojauhe, siirappi ja suola.

5) Lisää mukaan kananmunat yksitellen ja välissä huolella vatkaten.

6) Lisää taikinaan vehnäjauhot ja lopuksi sula suklaa, sekoita hartaudella. Levitä brownietaikina voideltuun vuokaan/vuokiin.
Täyden tavaran brownies

7) Valmista maapähkinätahna. Tämä onnistuu ihan vain haarukalla!

8) Sulata voi mikrossa tai kattilassa liedellä.

9) Sekoita siihen tomusokeri, maapähkinävoi, suola ja vaniljasokeri. Seos jähmettyy jäähtyessään hieman, älä anna seoksen jäähtyä liian pitkään, liian jämäkäksi!

10) Nostele maapähkinätahna lusikalla vuokiin brownietaikinan päälle. Vedä veitsellä pyöreitä kuvioita pohjaa myöten molempien taikinakerrosten läpi siten, että taikinan pinta marmoroituu. Toisaalta omissani kypsyessä pinta eli ja kohoili hieman, joten marmorointi ei mitenkään oikeuksiinsa päässyt mutta maullisesti pääasia, että kaksi eri taikinaa sekoittuu valmiissa tuotoksessa. Pinnalle voi oman maun mukaan ripotella suolapähkinöitä enemmän tai vähemmän.
Täyden tavaran brownies Täyden tavaran brownies

9) Kypsennä brownieta uunin keskiosassa noin 25 minuuttia. Sanoisin, että 30 minuuttia on ihan maksimiaika, jotta brownie jää toivotun meheväksi. Tämä toki riippuu vuoan koosta, onko taikinaa paksusti vai ohuesti. Tarkkaile brownieta paiston aikana! Se alkaa olla valmista, kun reunat ovat hivenen irronneet ja taikinamassa kiinteytynyt. Brownie tiivistyy ja vetäytyy kasaan vielä uunista ottamisen jälkeen kuten kuvassa olevat ovat tehneet.
Täyden tavaran brownies

10) Anna brownien jäähtyä vuoassa ja leikkaa terävällä veitsellä annospaloiksi täysin jäähtyneenä. Jos teet tämän kakkuvuokaan, voit nostaa brownien kokonaisena tarjoiluastiaan kakun tapaan. Browniet säilyvät mielestäni parhaiten jääkaapissa ja maistuvat jääkaappikylminä tai hetken huoneenlämmössä olleina, jolloin suklaanmaku pääsee paremmin esille. Makuasioita!

Täyden tavaran brownies

Täyden tavaran brownies

Täyden tavaran brownies

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”TÄYDEN TAVARAN BROWNIET

  • Moikka! Kiitos viestistäsi. Ehdottomasti suosittelen, tämä on vastustamattoman hyvää 😊

   Kerrothan maistuiko, jos tätä teit!

   Mukavaa viikonloppua!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s