Mahtavan mehevä mutakakku, päivän kuin päivän pelastuksena!

Ystäväni kysyi leivontapäivän koittaessa mitä ohjetta blogistani hänelle suosittelisin. Sellaista, joka onnistuu lähes suoraan kaapista löytyvillä aineksilla, kestää pakastusta ja on tottahan toki suuuuuper herkullinen. Kävin mielessäni pikaisesti läpi blogini ohjeita näiden kriteerien perusteella. Pelkkää herkullisuutta ajatellen ei ole New Yorkin juustokakkua voittanutta. Mutta se ei taida kestää pakastusta ja harvalla ehkä on jääkaapissa suorilta puoli kiloa tuorejuustoa jemmassa.

Päädyin siis ehdottamaan suklaamuffinsseja tai banaanikakkua, joista ideoimme version tehdä banaanikakun taikinasta muffinsseja rouhein suklaapaloin höystettynä. Ei varmasti huono, ei lainkaan. Mutta ajatus jäi kytemään omaan mieleen, että haluan lisätä tänne kaikki nuo kolme kriteeriä täyttävän leivontapäivän pelastajaherkun, jota voin aina suositella leivottavaksi ja joka on kuitenkin asteen mokkapaloja ”juhlavampi”.

Mikä tämä helppo superherkku sitten oikein olisi? No okei, otsikko sen taitaa jo kertoa. Mehevä mutakakku IT IS! Ja voin tässä yhteydessä paljastaa, että aiemmin en ole mutakakkua itse edes ”viitsinyt” valmistaa koska kaupan pakastealtaasta on löytynyt mielestäni ihan yhtä hyvä versio. Sanottakoon, että vähänpä silloin tiesin. Alleviivatakseni vielä asiaa, tehkää itse niin ymmärrätte (MAISTATTE) eron!

Mehevä mutakakku (12)

Mites ne kolme kriteeriä sitten? Kaapista löytyvät ainekset CHECK, ei vaadi mitään tsimbatsumpa-hömpötyksiä, joita saadakseen olisi suunnistettava erikoisliikkeeseen, mikäli edes tietäisi mitä kyseiset erikoisainesosat ovat. Bonuksena, tämä sekoitetaan käsin vispilällä, joten erikoisvimpaimiakaan ei tarvita. Pakastus CHECK, kakku on helppo pakastaa käärimällä se muovikelmuun tai pakastepussin sisään ja se säilyy hyvin pakkasessa. Kakku on vain muistettava ottaa ajoissa sulamaan ja kakkupalat voi halutessaan käyttää mikron kautta tarjoten ne hivenen lämpimänä. Herkullisuus tuplaCHECK, suklaa maistuu aina hyvälle.

Ja jos haluatte vielä nostaa maistuvan mutakakkunne seuraavalle levelille niin suosittelen valmistamaan päälle suklaakuorrutteen, joka syntyy myös melko vähällä vaivalla. Super sweet! Kuorrute ei ole missään nimessä pakollista, sillä mehevä mutakakku maistuu varsin hyvin sellaisenaan ja sen voi halutessaan tarjoilla vaniljajäätelön, kermavaahdon tai marjojen kanssa.

Mehevä mutakakku (29)

Maistuvia hetkiä mehevän suklaisen mutakakun äärellä!

MAHTAVAN MEHEVÄ MUTAKAKKU
200 g voita
150 g tummaa suklaata
1 dl taloussokeria
1 dl fariinisokeria (voit yhtälailla laittaa 2 dl pelkkää taloussokeria)
Ripaus suolaa
4 kpl kananmunia
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

1) Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Ota tarvittavat ainesosat esille. Suosittelen myös ohjeiden lukemista kertaalleen tässä kohtaa!
Mehevä mutakakku (7)

2) Aseta irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi, napsauta reunat kiinni ja leikkaa ylimääräinen paperi pois. Voitele vuoka ja jauhoita kevyesti pohjalta & reunoilta kaakaojauheella.
Mehevä mutakakku (6) Mehevä mutakakku (10)

Minulla on käytössä halkaisijaltaan 22 cm irtopohjavuoka, isompikin käy. Kakku on vain tuolloin matalampi. Tämän voi tehdä yhtälailla piirakkavuokaan, jos kakun tarjoaa suoraan siitä.

3) Pilko voi paloiksi leivontakulhoon ja sulata voipalat nesteeksi mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen.
Mehevä mutakakku (8) Mehevä mutakakku (5)

4) Pilko suklaat ja lisää ne kuumaan voisulaan. Sekoittele niin, että suklaa sulaa voin sekaan. Seoksen voi käyttää varovaisuudella vielä mikron kautta, jos tuntuu, ettei suklaat muuten liukene joukkoon mutta melko helposti suklaa kyllä voin sekaan sulaa.
Mehevä mutakakku (4)

5) Lisää sokerit ja suola seokseen, sekoita käsin vispilällä. Mä tykkään leipoessa järjestää lisättävät aineet kulhon viereen lisäysjärjestyksessä jonoon, jotta en vahingossakaan unohda jotain, saa vapaasti kokeilla ;D
Mehevä mutakakku (33)

6) Lisää kananmunat seokseen yksitellen ja sekoita rivakasti välissä.

7) Sekoita kuivat aineet (vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe) keskenään ja lisää ne seokseen sekoittaen minimaalisesti vain siten, että ainekset menevät sekaisin.
Mehevä mutakakku (3)

8) Kaada taikina vuokaan ja nosta se uunin alatasolle. Paista noin 20 minuuttia uunin tehoista riippuen.
Mehevä mutakakku (1)

Tämä on mutakakun onnistumisessa kriittisin vaihe, älä paista sitä liian kauan! Kakku on valmis, kun reunat alkavat olla jähmettyneet, keskeltä kakku saa ja pitää olla vielä hytisevä. Minun uunissani paistoaika oli tasan 20 minuuttia eikä olisi voinut olla yhtään enempää, vaikka kakun keskusta vielä täysin hyllyi uunista poisottaessa.

9) Nosta kakku jäähtymään. Oikeasti, vaikka kakku kuinka hyllyisi kuin se kuuluisa auton basso niin jo sekunneissa uunista poisottamisen jälkeen on keskiosakin jähmettynyt kuten kuvassa. En ehtinyt edes saamaan kuvaa vielä hyllyvästä kakustani!
Mehevä mutakakku (9)

Kun kakku ei ole enää lämmin, voit nostaa sen jääkaappiin kiinteytymään vielä noin tunniksi. Toki kakun voi tarjoilla myös pehmeänä ja valuvana, jos se on lähempänä omia mieltymyksiä.
Mehevä mutakakku (34)

Mikäli aiot tarjota kakkua vasta joskus tulevaisuudessa, nosta kakku tässä kohtaa pakkaseen odottamaan tarjoiluajankohtaa. Muista ottaa se ajoissa sulamaan ja kuorruta sulaneena suklaakuorrutteella. Itse pakastin kyllä loppukakun kuorrutteineen ja marjoineen päivineen, joten voin palata myöhemmin kertomaan miten kävi, kun kakku sulatetaan ja siihen seuraavan kerran kajotaan!

Mutakakku on täyttä tavaraa ja herkkua sellaisenaan, erityisen hyvin sen kanssa sopii vaniljajäätelö, kermavaahto ja marjat. Mikäli makeanhammasta kolottaa kuitenkin kipeästi niin voit (mennä hammaslääkäriin) valmistaa kakun päälle vielä suklaakuorrutteen, jolla suklaaöverit on taattu eikä ainakaan viikkoon tee mieli makeaa (tästä en tosin mene takuuseen..). Tätä kuorrutetta kokeilin ensimmäistä kertaa ja se todella toimi. Tuplasuklaasetti mutakakun taikinassa ja kuorrutteessa ei itseasiassa ollut lainkaan liikaa!

Kuorrute sopii hyvin muidenkin kakkujen kuorrutteeksi ja jähmettyneenä versiona kakun täytteeksi ollen myös helppo valmistaa. Kyseistä suklaakuorrutetta kutsuttaneen virallisesti suklaaganacheksi mutta koska en osaa edes koko sanaa lausua oikein enkä halua kotileipureita pelästyttää luulemaan tämän olevan jotain extreme vaikeatekoista vain nimen perusteella niin kutsun sitä suklaakuorrutteeksi. Sillä sitähän se on!

Mehevä mutakakku (31)

SUKLAAKUORRUTE
1 dl vispi- tai kuohukermaa
100 g tummaa suklaata

1) Paloittele suklaa pieneksi rouheeksi ja laita kulhoon.
2) Kuumenna kerma joko liedellä tai mikrossa lähes kiehuvaksi. Huomattavasti siis kädenlämpöistä kuumemmaksi.
3) Kaada kuuma kerma suklaan päälle kulhoon, älä sekoita vaan anna seisoa sellaisenaan 10 minuuttia.
4) Kymmenen minuutin kuluttua sekoita käsin vispilällä seosta kunnes se hieman sakenee ja muuttuu kiiltäväksi.
5) Kaada suklaakuorrute kakun päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa muutama tunti.

Pahoittelen, että suklaakuorrutteen teosta puuttuvat kuvat. Into vei leipuria ja kuvaus tekovaiheessa jäi! Sanottakoon, että mutakakun päälle kaadettaessa oli kuorrutteeni vielä melko juoksevaa mutta jääkaapissa se hyvin jähmettyi. Tämä kuorrute ei mene lainkaan kovaksi ollen mukavan notkeaa kakkua leikatessa. Suosittelen!

Jos käytät suklaakuorrutetta kakun välissä niin anna kuorrutteen ensin jähmettyä jääkaapissa ja levitä vasta sitten pohjien päälle. Huomiona, että yllä olevan ohjeen määrällä täytettä tulee sopivasti halkaisijaltaan 22-24 cm kakun päälle eli mikäli haluat sitä reilummin ja riittämään esim. täytekakun väliin, valmista ohjeesta tuplamäärä.

Mehevä mutakakku (19)

Mehevä mutakakku (14)

Mehevä mutakakku (25)

Mehevä mutakakku (28)

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Mahtavan mehevä mutakakku, päivän kuin päivän pelastuksena!

  1. Paluuviite: Synttärijuhlintaa Amerikan herkuin | LEIVO MUN KAA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s