Erään suvun maailman paras piparkakkutaikina

Usein suvuissa kulkee lähes perimätietona piparkakkutaikinan ohje, joka on juuri se maailman paras piparitaikina. Ainakin kyseiselle suvulle. Tiedä sitten onko tämän jo melkein äidinmaidossa saatavan piparkakkureseptin puuttuminen meidän suvusta syy siihen, että olen aina piparkakkuni paistanut kaupan pakastealtaan antimista. Täysin tyytyväisenä. Tähän asti.

Maailman parhaat joulupiparit (20)

Tuttavani kysyi onko blogiini tulossa piparkakkuohjetta, kun häntäkin kiinnostaisi itse leipoa piparit alusta loppuun. Hetken mietittyäni tajusin, että tottahan toki joulunalla jokaisessa katu-uskottavassa leivontablogissa pitää piparkakkutaikinan ohje olla. Ja juuri sen maailman parhaan! Onneksi tiesin keneltä sellaista kysyä ja niin tuli joulu meille etuajassa, kun sain legendaarisen Jacken joulupiparit -ohjeen haltuuni luvalla jakaa se kanssanne täällä blogissa. Kiitos aikaisesta joululahjasta tonttutyttö Jennille ja kiitokset Heidille inspiraatiosta kokeilla piparitaikinan tekoa ihan itse!

Maailman parhaat joulupiparit (5)

Ennen kaikkea haluan kiittää kyllä Jackea, ketä en henkilökohtaisesti edes tunne mutta ainakin hän taitaa piparkakkujen salat ja jakaa ehkä jopa tietämättään hyvää joulumieltä monelle! Elämäni on muuttunut eikä paluuta entiseen ole. Mikä tuoksu, mikä tunnelma, mikä maku! Joulu tule jo, olen valmis!!!

Maailman parhaat joulupiparit (1)

Sanottakoon kuitenkin, että arvostan myös piparkakkujen valmista pakastetaikinaa suuresti, sillä se on kätevästi heti valmiina leivottavaksi ja helppoa myös skidien työstää. Mutta voi hyvänen aika, miltä piparkakkutaikina itse tehtynä maistuukaan? On jo sinänsä pieni (joulun)ihme, jos taikinaa saa säilymään tarpeeksi seuraavaan päivään, kun siitä pitäisi niitä piparkakkuja leipoa. Niin hyvää se on, huh!

Jatkossa käytän varmastikin pakastetaikinaa piparkakkutalon rakennusaineena sen helppouden vuoksi. Ja koska kummasti siinä kohtaa, kun taloon saa kajota, on pipariöverit vedetty jo moneen kertaan ja talosta katoaakin vain koristeet seinien jäädessä riivittyinä ja hylättyinä huojumaan paikoilleen.

Mutta nyt, kun kiitospuheetkin on pidetty, on aika siirtyä Jacken joulupiparit -ohjeen pariin. Jotta teidän ystäväni, ei ainakaan sen suvusta puuttuvan maailman parhaan piparkakkutaikinaohjeen vuoksi tarvitse enää tyytyä siihen toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon eli pakastetaikinaan!

Samalla toivotan oikein hyvää joulunodotusta LEIVO MUN KAA -joulukalenterin ekan luukun avauduttua!

joulupiparit

JACKEN JOULUPIPARIT

3 dl taloussokeria
2 rkl tummaa siirappia
2-3 tl kardemummaa
2 tl kanelia
225 g voita
1 muna
6-8 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa

1) Lukaise ohje läpi ja tarkista, että sinulta tarvittavat ainesosat löytyvät. Paloittele voi valmiiksi lautaselle.

Maailman parhaat joulupiparit (6)

2) Mittaa kolme desiä taloussokeria, kaksi reilua ruokalusikallista tummaa siirappia ja mausteet eli kaksi teelusikallista kardemummaa ja kaksi teelusikallista kanelia kattilaan.

Maailman parhaat joulupiparit (7)

3) Kiehauta ainekset liedellä samalla hämmentäen, jotta seos ei pala pohjaan.

4) Laske levyn lämpöä reilusti ja lisää paloiteltu voi. Hämmennä seosta, kunnes voi on sulanut kunnolla joukkoon. Itse ihmettelin, kun voi ei alkanut joukkoon sekoittua niin käänsin kokonaan lämmöt pois ja jatkoin hämmennystä lastan sijaan pyörövispilällä. Johan sekoittui!

5) Anna seoksen jäähtyä rauhassa noin 20-30 minuuttia.

6) Lisää jäähtyneeseen seokseen muna ja vatkaa sekaisin. (Kiroile, kun onnistut rikkomaan seokseen mukaan munankuorta ja tuuleta voittajana, kun saat ne ongittua pois taikinasta).

7) Sekoita keskenään huolella vehnäjauhot (itse laitoin 7,5 dl) ja 2 tl ruokasoodaa. Voit tehdä tässä kohtaa niin, että sekoita sooda kuuteen desiin jauhoja, lisää ne seokseen, sekoita ja tarvittaessa lisää mukaan pelkkiä jauhoja.

Maailman parhaat joulupiparit (8)

8) Maistele taikinaa, jonka jälkeen peitä kattila kannella tai siirrä taikina kulhoon, jonka peität kelmulla ja anna taikinan tekeytyä seuraavaan päivään. Mikäli saatavillasi on lukollinen säilytysastia, käytä sitä ja vie avain naapuriin säilytettäväksi seuraavaan päivään, jotta taikinaa säilyy leivontahetkeen asti!

Maailman parhaat joulupiparit (17)

9) Seuraavana päivänä ota taikina huoneenlämpöön hetkiä ennen leivontaa, jos se on kivikovaa. Itse luulin tässä kohtaa, että metsään on menty mutta hetki mikrossa pienimmällä mahdollisella sulatusteholla teki taikinasta täysin käsiteltävää. Liian pehmeänä taikina tarttuu pahemmin alustaan kiinni ja liian kylmänä se taas murtuu helposti. Taitolaji siis pitää taikina leipomishetkellä sopivan lämpöisenä!

10) Laita uuni lämpenemään 175-180 asteeseen. Paistolämpötila riippuu hivenen mieltymyksistä, kuumemmalla tuli mielestäni rapeampia, tummempia ja paahteisempia, kun taas omaan makuuni sopivat paremmin 175 asteessa paistetut vaaleammat piparkakut.

11) Suosittelen kaulitsemaan taikinan suoraan leivinpaperille jauhoja apuna käyttäen. Tällöin, jos piparkakkujen väliin jättää riittävät välit, voi ylimääräisen taikinan nyppiä pois ja siirtää piparit suoraan leivinpaperilla pellille niitä sen enempää siirtelemättä. Sillä mitä ohuempia piparkakut ovat, sen rapeammiksi ne paistuvat mutta ovat myös taikinana vaikeammin käsiteltäviä. Itse siirtelin osaa piparkakuista jauhotetulla kakkulapiolla, mikä toimi hyvin!

Mikäli leivot näitä lasten kanssa niin heille suosittelen jättämään kaulittaessa taikinan vähän paksummaksi, jotta piparkakku-ukot eivät suotta repeile pienissä käsissä!

12) Piparkakut paistetaan uunin keskitasolla. Tällä taikinalla sain noin 70 kappaletta piparkakkuja, joten oli pellillisiä, millä paistolämpötilaa ja -aikaa testailla. Tämä riippuu paljon piparkakkujen paksuudesta ja uunin tehokkuudesta.

Paista piparkakut 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, jolloin ne eivät ainakaan minulla tummuneet lainkaan liikaa ja mahdollisuus palamiseen tuntui pieneltä. TAI 200 asteessa max. 8 minuuttia, jolloin ne tulevat hivenen rapeammiksi joskin myös tummemmiksi paahteisella maulla. Makuasioita, kannattaa testata, mikä itseä miellyttää! Tarkkaile paistumista, jotta piparkakut eivät pala mutta ovat tarpeeksi kypsiä.

Maailman parhaat joulupiparit (21)

13) Anna piparkakkujen rauhassa jähmettyä ja jäähtyä uunista pois ottamisen jälkeen. Pellin saat seuraavaa satsia varten valmiiksi, kun vedät piparkakut pelliltä leivinpaperilla pöytätasolle jatkamaan jäähtymistä.

Maailman parhaat joulupiparit (23)

Nauti jäähtyneitä piparkakkuja maitolasillisen kanssa ja jemmaa jäljelle jäävät yksilöt ilmatiiviissä rasiassa odottamaan seuraavaa glögihetkeä!

Kuvien piparkakut kuorrutin pikeerikuorrutteella, joka valmistetaan tomusokerista ja kananmunan valkuaisesta ja jota nyt ekaa kertaa kokeilin. Palaan aiheeseen myöhemmin, jos siitä enemmän innostun piparkakkutalon kanssa! Tämä kokeilu ei vielä täysin vakuuttanut, kivannäköistä kyllä mutta maullisesti syömättä jää, joten onneksi kuorrutin vain muutamia testikappaleita.

Maailman parhaat joulupiparit (2)

joulupiparit (2)

Maailman parhaat joulupiparit (24)

 

 

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Erään suvun maailman paras piparkakkutaikina

 1. Mullakaan ei ole reseptiä ja aina olen niistä pakastetaikinoista tehnyt. Täällä Saksassa ei vaan ole sellaisia pakastetaikinoita kun eivät kai niin harrasta pipareitakaan. Olin siis jo suunnitellut meneväni maanantaina Ikeaan ostamaan pakastetaikinaa kun sieltä sitä kuulemma saa, mutta nyt sattumalta näin tän. Sun reseptit on niin hyviä ja ohjeet selkeitä että nyt joudunkin siis ehkä kokeilemaan itse tekemistä. Yritän löytää huomenna kaupasta tummaa siirappia (sekin kai vaikea täältä saada) ja jos olen rohkea niin tartun haasteeseen. En ole tänä jouluna vielä syönyt yhden yhtä piparia, mutta nyt ne melkein jo maistuu suussa.

  Tykkää

  • Jes Elina, loistavaa! Toivottavasti innostuit piparkakkutaikinaa tekemään, melko helppoa ja kuinka hyvää 😀 Sekä taikina että piparit, jotka on meillä jo syöty eli ennen joulua lienee vielä toiset piparitalkoot paikallaan.. Harmi, että välimatkaa on nykyään niin paljon. Oltais muuten yhdistetty voimat lasten kera!

   Oikein ihanaa joulunodotusta teille ❤

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s