Kyllä kinuskikakku on aina kinuskikakku

.. vai onko? No tavallaan tässä tapauksessa otsikon nimi on harhaanjohtava, sillä oikaisin kakunleivonnassa ja tein kinuskileivoksia. Mutta maullisesti allekirjoitan otsikon täysin! Ainekset söpöissä kinuskileivoksissa ovat lähes samat kuin kakussakin mutta tekotapa ehkä hivenen varmempi ja helpompi kuin kakussa.

Kinuskileivos (3)

Näihin kinuskileivoksiin kuuluu pieni rosoisuus eikä jäljen tarvitse olla siloiteltua, joten epäonnistumisen riski on huomattavasti pienempi kuin oikean ja mahtavan kinuskikakun teossa.

Näistä syötävän suloisista miniherkuista en aio edes pidempää myyntipuhetta tässä kohtaa pitää kaikkien varmasti ollessa yhtä mieltä siitä, että kaikki mikä sisältää kinuskia, on suoraan taivaasta. Siihen kylkeen kun lyödään vielä kermavaahto ja hillo, voidaankin puhua jo seitsemännestä taivaasta.

Kinuskileivos (7)

Joku saattaa pitää kinuskikakkua vanhanaikaisena tarjottavana mutta kuka on koskaan nähnyt kinuskikakkua jäävän juhlapöytään jäljelle? Niinpä. Mummojen suosimat klassikkoleivonnaiset kunniaan koska ne ovat yksinkertaisesti parhaita!

Melkein unohdin, mun blogin osoite on lyhentynyt muistettavampaan muotoon eli samat vanhat läpät löydät nykyään osoitteesta http://www.leivomunkaa.com. Kyl sä tän muistat!

Kinuskileivos (10)

HELPOT KINUSKILEIVOKSET (noin 6-7 leivonnaista)

Pohja
2 kananmunaa
0,75 dl sokeria
0,75 dl vehnäjauhoja
0,25 dl perunajauhoja
0,25 tl leivinjauhetta

Kostutus
0,5 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

Täyte & päällinen
2 dl vispikermaa
1 tölkki (397 g) kondensoitua maitoa valmiiksi karamellisoituna tai paksua kinuskia itse keitettynä
noin 2 dl vadelma- tai kirsikkahilloa, jota itse käytin, kun kaapissa ei muuta ollut

Koristelu
Nonparelleja
Minivaahtokarkkeja

1) Ota ainekset esille ja laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Leivoksia varten tarvitset kooltaan 37 cm x 24 cm olevan vuoan. Itse sinnittelin pitkään ilman suorakulmion mallista vuokaa kunnes kyllästyin kikkailuun ja kävin ostamassa Iloleipurien vuoan Kodin1:sta sopuhintaan. Suosittelen! Vuoassa on mukana helposti kiinnitettävä kansi, joten valmiiden herkkujen kuljetus sujuu kätevästi. Lisäksi tarvitset neliön tai ympyrän mallisia muotteja. Näitä löytyy edullisesti Claes Ohlsonilta (ai miten niin lempikauppani..).

Voit myös tehdä homman perinteisemmän kautta leipomalla leivosten sijaan pienen kinuskikakun halkaisijaltaan 15 sentin irtopohjavuoassa.

2) Leikkaa leivinpaperi vuokaan sopivaksi ja jätä suorakulmion mallisessa vuoassa pitkille sivuille paperia, jotta pohja on helpompi nostaa vuoasta pois. Voitele leivinpaperin päältä pohja ja vuoan sivut kevyesti.

3) Varmista, että kananmunasi ovat huoneenlämpöisiä ja riko niitä kaksi kulhoon sokerin 0,75 dl kanssa. Sitten tulee se vaativin vaihe eli maltilla munasokerivaahdon vatkaus. Yleiskoneella tämä on iisi, kun kone hoitaa homman mutta yhtälailla onnistuu sähkövatkaimella. Malttia hommassa tarvitaan kyllä ja vatkausta ei tulisi tehdä suurinta, hakkaavaa tehoa käyttäen vaan sopivalla keskiteholla, jotta vaahto kasvaa lätistymisen sijaan.
Kinuskileivos (18)

Vaahto on valmista, kun se on kuohkeaa, kauniin vaaleaa ja tiputettaessa lastasta, jää pintaan hetkeksi kuvio näkyviin. Tähän voi mennä useampi minuutti riippuen millä koneella hommaa teet mutta kuten sanottu, hitaasti hyvä tulee

4) Sekoita vehnäjauhot 0,75 dl, perunajauhot 0,25 dl ja leivinjauhe 0,25 tl keskenään ja lisää erissä munasokerivaahtoon. Olen oppinut arvostamaan kunnon vaahtoa liiaksi pilatakseni sitä tässä kohtaa vatkaimella sekoittamalla, joten suosittelen jauhojen sekoittamista taikinaan nuolijalla tai lastalla. Vedä viivoja läpi jauhojen ja vaahdon sekä pyöräytä pohjan kautta pari kertaa kunnolla, jotta jauhot sekoittuvat eivätkä jää könteiksi. Hifistelijä lisäisi jauhot siivilöimällä mutta niin pitkälle en itse ole vielä harrastuksessani päässyt ;D

5) Kaada kakkutaikina uuniin ja paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Kakkupohja on valmis, kun se on saanut kauniin värin pintaansa. 15 sentin irtopohjavuoassa paistettuna kakkupohja vaatii pidemmän paistoajan ja kypsyys kannattaa tarkistaa puutikulla, jolloin kakku on valmis, kun tikkuun ei tartu taikinaa.

6) Anna kakkupohjan jäähtyä hetki. Ota työtasolle alusta, jonka päälle voit leivinpaperin avulla pohjan kumota ja muottien avulla leikata sopiviksi paloiksi. Itse otin muotilla palat kuuteen isoon ja pariin pienempään leivokseen. Kinuskileivoksiin tulee kaksi kerrosta eli tarvitaan kaksi pohjaa per leivos.

7) Sekoita maito ja vaniljasokeri sekä kostuta jokainen pala kevyesti.

8) Vatkaa kermavaahto ja mausta se sokerilla & vaniljasokerilla.

9) Täytä kinuskileivosten pohjapalat (puolet muotein leikkaamistasi paloista) sivelemällä hilloa runsas kerros päälle ja pursottamalla sen jälkeen ruusukkeet tähtityllalla kermavaahdosta hillon päälle. Jos haluat todella kinuskisen version, levitä paloille kinuskia ennen hilloa!

10) Päällimmäiseksi tuleville paloille sivele runsaasti kinuskia. Jos et käytä valmista kondensoidun maidon karamellisoitua versiota niin keitä kinuskisi kasaan ja anna sen hetki jäähtyä ennen käyttöä.
Kinuskileivos (15)

11) Kasaa leivokset nostamalla varovasti kinuskipäällysteinen hattuosa kermavaahdolla ja hillolla täytetyn alaosan päälle. Pursota hattuosan reunoille ruusukkeet niin, että kinuskia jää keskelle näkyviin. Jos jonkun vinkin voin antaa niin muovisten pursotinpäiden sijaan suosittelen ostamaan yhden kunnollisen, metallisen pursotinpään eli tyllan. Sillä pärjää pitkälle! Koristele kermavaahtopursotukset nonparellein ja pienillä vaahtokarkeilla.

Kinuskileivos (5)

12) Nauti tai säilytä jääkaapissa tarjoiluhetkeen asti! Minulla nämä säilyivät mainiosti pari päivää jääkaapissa ollen ihan yhtä herkullisia kuin tekopäivänä.

Kinuskileivos (13)Kinuskileivos (11)Kinuskileivos (14)

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s