Helpot Runebergin tortut nonparellein

Mä en oo klassikkoleivonnaisista Runebergin torttujen suurin ystävä ja kerrottakoon, että näiden pienten Runebergin torttujen leipomiseen vahvimpana motiivina olikin tehdä perinteisistä tortuista söpömpi versio.

Helppo Runebergintorttu (1)

Sunnuntaiseen tyyliin ohjeeni on ideoitu & toteutettu aineksilla, mitä kaapista löytyi, joten perinteinen karvasmantelin maku on pienemmässä roolissa. Mutta yllättäen nämä torttuset maistuivat erinomaisesti myös Runebergin tortuista vähemmän pitäville! Tein melko minimaalisen taikinan, jolla tuli pienehköjä torttuja 10 kappaletta.

Itse taikinan teko ja leivonta on helppoa. Valkoinen tomusokerikuorrute sen sijaan on hieman haastavampaa käsitellä ja siihen vielä nonparellien saaminen nätisti koristeeksi päälle meni jo hieman näpertämiseksi. Lopputulos oli onnistunut ja arvoisa kotiraatini sitä mieltä, että hetken mielijohteesta ideoitu ohje ansaitsee tulla julkaistuksi myös blogissa!

Helppo Runebergintorttu (16)

Ilmeisesti Runebergin torttuihin on aikoinaan upotettu joulunpyhistä kaappiin jääneet piparkakut ja mantelit. No, meillä harvoin mitään niinkin hyvää kaapeissa säilyy niin korvasin piparit piparkakkumausteella ja mantelirouheen mantelijauheella. Ainoa joulusta muistuttava asia oli glögi, jolla korvasin perinteisesti Runebergin torttuihin käytettävän punssin. Yhtälailla tortut voi kostuttaa omenamehulla!

Kansallisrunoilija J.L Runebergin päivää vietetään perjantaina 5.helmikuuta, joten vielä on hyvin aikaa leipoa päivää sulostuttamaan Runebergin tortut nonparellein. Lempeää viikonalkua!

Helppo Runebergintorttu (21)

RUNEBERGIN TORTUT NONPARELLEIN
100 g voita
0,5 dl sokeria
0,5 dl fariinisokeria
1 kananmuna
0,75 dl mantelijauhetta (tai -rouhetta)
1 dl korppujauhoja
1 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl piparkakkumaustetta
1 tl vaniljasokeria

KOSTUTUS
Noin 1,5-2 dl glögiä tai omenamehua

KUORRUTE
1 dl tomusokeri
2-3 tl vettä
Ripaus sitruunamehua

KORISTELU
Vadelmahilloa
Nonparelleja

1) Katso, että ainekset löytyvät ja ovat huoneenlämpöisiä. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Helppo Runebergintorttu (3)

2) Voitele muffinssipellin kolot ja korppujauhota ne kevyesti. Tarkoitus on myöhemmin kumota tortut irti vuoasta.
Helppo Runebergintorttu (2)

3) Vaahdota pehmennyt voi 100 g, 0,5 dl sokeria ja 0,5 dl fariinisokeria.

4) Lisää kananmuna joukkoon ja vatkaa kunnolla sekaisin.

5) Sekoita kuivat aineet keskenään (0,75 dl mantelijauhetta, 1 dl korppujauhoja, 1 dl vehnäjauhoja, 0,5 tl leivinjauhetta, 1 tl piparkakkumaustetta ja 1 tl vaniljasokeria) ja lisää ne voi-sokeri-munaseokseen.

6) Annostele lusikalla taikinaa muffinipellin koosta riippuen kymmeneen koloon noin puoleen väliin. Mulla oli tässä käytössä Ikean muffinipelti, jossa kolot ovat pienempiä kuin tavallisessa ja taikinasta riitti tasan kymmeneen hyvin!

7) Nosta muffinipelti uuniin ja paista keskitasolla 200 asteessa 10-15 minuuttia. Tortut ovat valmiita, kun ne ovat saaneet väriä hieman pintaan.
Helppo Runebergintorttu (11)

8) Anna torttujen hetki jäähtyä ja kumoa ne sitten vuoasta leivinpaperin päälle. Jos voitelu & korppujauhotus on ollut huolellinen niin tortut putoavat itsekseen vuoasta pois!
Helppo Runebergintorttu (10)

9) Leikkaa torttujen paistopuolta tarvittaessa tasaisemmaksi, jotta ne pysyvät pystyssä tukevasti. Tarkoitus on, että muffinipellissä pohjalla ollut puoli tulee ylöspäin!

10) Kostuta tortut valelemalla reilusti päälle glögiä tai omenamehua. Voit myös kostuttaa tortut upottamalla ne kostukkeeseen.
Helppo Runebergintorttu (13)

11) Sekoita tomusokerista ja vedestä kuorrute, jonka helpoiten saat torttujen päälle pursotettua pakastepussilla, jonka kulmasta leikkaat palan pois. Itse laitoin kuorrutteen pursotinpussiin, jossa oli tylla kiinni. Huono idea, sillä noinkin pieni määrä jämäkkää kuorrutetta ei meinannut lainkaan tulla ulos pursottimesta.
Helppo Runebergintorttu (14)

12) Pursota yksi torttu kerrallaan kuorrutteella rengas reunojen sisäpuolelle ja salamannopeasti ennen kuorrutteen kuivumista ripota päälle reilusti nonparelleja. Tämä kannattaa tehdä leivinpaperin päällä, josta saa karanneet nonparellit talteen ja käytettyä seuraavaan torttuun.
Helppo Runebergintorttu (15)

12) Kun tortut ovat saaneet päälleen nonparellikoristeisen kuorrutteen, nosta lusikalla rinkulan sisään vadelmahilloa.

13) Anna torttujen mehevöityä useampi tunti tai mielellään seuraavaan päivään ennen tarjoilua.

Helppo Runebergintorttu (20)

Helppo Runebergintorttu (17)

Helppo Runebergintorttu (22)

Jätä kommentti