Ihana makea marenki

Marenki, parasta leivonnan maailmassa! Ainakaan instagramin puolella blogin kuvia seuranneille ei liene salaisuus, että marenki on intohimoni mitä leivontaan tulee. Eniten rakastan marengin valmistusta, ideointia mitä kaikkea kaunista siitä saakaan ja tottahan toki myös itse lopputulosta, ulkokuoreltaan rapeaa ja sisältä snadisti sitkeää marenkia!

Ihana makea marenki (16)

Aiemmin tein marenkini italialaisella menetelmällä, jossa sokeri kiehautetaan veden kanssa ja kaadetaan valkuaisvaahdoon joukkoon. Näin tulee helposti käsiteltävää sekä seisotusta, värjäämistä ja pursotusta hyvin kestävää tukevaa marenkimassaa. Mutta. Yhden naisen empiirinen tutkimukseni on osoittanut, että ranskalaisittain valmistettuna marenki maistuu paremmalta, joten tässä tuleva ohjeeni on ns. ranskalaista marenkia. Ei lainkaan vaikea valmistaa ja tällä ohjeella voivat myös skidit harjoitella koska tässä ei käsitellä kiehuvan kuumaa sokerilientä.

Ihana makea marenki (27)

Jos haluat perehtyä äärimmäisen yksityiskohtaiseen selostukseeni marengin tekoon liittyvissä seikoissa, voit lukea ihan ensimmäisen postaukseni, joka käsitteli Pavlovaa. En lähde tässä marenkiohjeessa toistamaan itseäni mutta pähkinänkuoressa huomioitavat asiat ovat puhtaat & kuivat välineet eli kulho ja vispilä(t). Ja se, ettei valkuaisen sekaan pääse pisaraakaan keltuaista! Muuten rohkeasti kimppuun vaan marengin tekoa kokeilemaan.

Ihana makea marenki (18)

Valitettavasti mulla ei oo ollut resursseja kuvata mitään julkaisukelpoista videomateriaalia marengin pursotuksesta. Sanoisin kuitenkin, että tekemällä ja kokeilemalla oppii! Alkuun tarvitset vain pursotinpussin ja siihen päähän tähtityllan. Metalliset ovat huomattavasti parempia kuin muoviset ja tarvittaessa selviää kyllä ilman tyllaakin, kun pursotinpussin kärjestä pienen palan leikkaamalla, voit pursottaa siitä suoraan pisaranmallisia marenkeja tai marenkiympyröitä.

Ihana makea marenki (1)

Marenki on mahtavaa koska vain oma mielikuvitus ja taivas on rajana siinä, mitä kaikkea ihanaa ja missä kaikissa mahdollisissa sateenkaaren väreissä siitä voi tehdä! Marenkia voi maustaa myös eri uutteilla, itse vannon Punnitse & Säästä liikkeessä myytävän vaniljauutteen nimeen, jolla saa ihanan makeaa marenkia.

Kokeile rohkeasti! Näin Ystävänpäivän lähestyessä, mikä olisikaan suloisempi lahja ystävälle kuin itsetehdyt ja koristellut marengit kivasti pakattuina.

Ihana makea marenki

IHANA MAKEA MARENKI
2 valkuaista
1,5 dl sokeria
0,5 tl sitruunamehua
1 tl perunajauhoja
1 tl vaniljauutetta

1) Tarkista, että tarvittavat ainekset löytyvät ja kananmunat ovat huoneenlämpöisiä. Aseta leivinpaperi uunipellille ja leikkaa ylimääräinen osa leivinpaperi pois, jotta se ei pääse nousemaan. Aseta uuni lämpenemään 100 asteeseen tasalämmöllä.
Ihana makea marenki (15)

2) Erottele kananmuna kerrallaan valkuainen keltuaisesta rikkomalla kananmuna kahtia ja kaatamalla sisältöä kuoren puolikkaasta toiseen niin, että lopulta toisessa on keltuainen ja toisessa valkuainen. Tämä on tarkkaa hommaa, sillä valkuaisen joukossa ei saa marenkia tehdessä olla tippaakaan keltuaista.
Ihana makea marenki (14)

3) Vatkaa yleiskoneella tai sähkövatkaimella kananmunan valkuaiset valkoiseksi vaahdoksi.
Ihana makea marenki (13)

4) Aloita sokerin lisääminen erissä. Sokerin 1,5 dl voi lisäillä rauhassa muutaman minuutin välein siten, että sokerikiteet liukenevat vaahdon joukkoon. Lisääminen vie yhteensä noin 10-15 minuuttia aikaa.
Ihana makea marenki (5)

5) Lisää loput ainekset marenkivaahdon joukkoon eli 0,5 tl sitruunamehua, 1 tl perunajauhoja ja 1 tl vaniljauutetta. Vaniljauutteen sijaan marenkia voi maustaa vaniljasokerilla.

6) Vatkaa tai anna yleiskoneen vatkata kunnes marenki on kiiltävää ja koostumukseltaan jämäkkää.
Ihana makea marenki (12)

7) Värjää marenkia halutessasi pastavärillä, mikä tarkoittaa, että väri on geelimäistä. Nestemäinen väri saattaa vetistää marengin koostumusta liiaksi. Itse olen näilläkin onnistuneesti marenkia värjännyt mutta värin määrä on pidettävä tällöin hyvin maltillisena ja marenkivaahto tulee vatkata ennen värjäämistä tosi kiinteäksi.

Ihan perus värioppia noudattamalla olen värjäillyt pääväreistä muita värejä esim. keltaista ripauksen siniseen sekoittamalla saa vihreän. Pastellinheleäksi marenkivaahto jää, kun väriä lisää siihen vain ripauksen. Mieluummin lisää värejä vain vähän kerrallaan, ettei sulla ole yhtäkkiä tummansinistä marenkia käsissäsi! Ja tosiaan tästä aasinsillalla siihen, että elintarvikevärit värjäävät kyllä muutakin kuin pelkän marenkimassan, joten vahva suositus suojahanskojen käytölle näitä käsitellessä!


8) Annostele marenkia pursotinpussiin ja pursota haluamiasi kuvioita marengista leivinpaperille. Ripottele päälle nonparelleja, sokerisydämiä, strösseleitä tai pieniä koristepalloja. Nämä yleensä kestävät hyvin marengin sadan asteen paistolämpötilan.

Marenkitikkarit olen pursottanut aloittamalla keskeltä ja kiertäen ympyrää ulommas. Yhtälailla nämä voi tehdä ilman pursotinta, kun lasinpohja apuna piirtää vaalealla kynällä ympyröitä leivinpaperille ja täyttää ne sitten marengilla lusikan avulla. Ympyröitä voi vielä veitsellä tasoittaa! Tikuiksi käytä puisia varrastikkuja, jotka saa saksilla poikkaistua sopivan mittaisiksi. Tikku työnnetään pursotetun ympyrän sisälle, johon se mukavasti tarttuu marengin kypsyessä.
Ihana makea marenki (9)

9) Nosta uuniin kypsymään 100 asteeseen tasalämmöllä tunniksi tai puoleksitoista. Jos marenkeja on tullut useampi kuin yksi pellillinen, olen ne silti kypsentänyt samalla kertaa. Toinen pelti keskitasossa ja toinen alempana siten, että puolivälissä paistoaikaa vaihdan peltien paikat. Hyvin onnistuu!

10) Tarkkaile kypsymistä, paistoaika riippuu myös tekemiesi marenkien koosta. 1,5 tuntia kypsennettäessä marengeista tulee sisältäkin täysin kypsiä ja ne irtoavat helposti leivinpaperista. Noin tunnin tai hieman alle paistoajalla ainakin omassa uunissani marengit jäävät sisältä hivenen sitkeiksi ollen päältä kuitenkin rapeita. Tällöin pitää hetki odottaa jäähtymistä, jotta marengit irtoavat pohjastaan nätisti leivinpaperista.

11) Nauti sellaisenaan, pussita ystävälle yllätyksenä tai käytä leivonnaisten koristeena! Marengit säilyvät huoneenlämmössä, ilmatiivissä rasiassa muutamia viikkoja hyvinä. Marengista huomaa kyllä, kun siihen on tullut ns. ”kaapinmakua”.

 

Ihana makea marenki (26)

Advertisement

11 kommenttia artikkeliin ”Ihana makea marenki

 1. Paluuviite: Koristellen kauniimmaksi, vinkit Ystävänpäivän leivontaan | LEIVO MUN KAA

 2. Paluuviite: Maailman helpoimmat ja maistuvimmat porkkanakakkumuffinssit | LEIVO MUN KAA

 3. Paluuviite: Makean maistuva marenki-browniekakku | LEIVO MUN KAA

 4. Moi!
  Tässä toisen poikamme ristiäiset sunnuntaina ja oon mietiskellyt mitä kivaa tällä kertaa tarjoisi. Keksin marengit, joita en ole ikuisuuksiin tehnyt ja sitäkin sen ainoan kerran.. Ei vissiin ihan onnistunut silloin vuonna nakki 😀
  Eksyin sun reseptiin, kun hain kuvia marengista. Enhän mä edes tiennyt/tajunnut että marenkejakin voi koristella! Herkullisen näköisiä! Nam! Noniin, eli tein ohjeellasi tupla-annoksen heti kättelyssä ja ne onnistuivat tosi hyvin ja maistuvat ihanilta! Saapa nähdä, joutuuko vielä uuden satsin tekemään, vai pystyykö olemaan syömättä noita herkkuja 😋
  Kiitos! ☺️

  Liked by 1 henkilö

  • Moikka! Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta, on mennyt kommenttisi ihan ohi. Aivan mahtavaa kuulla, että innostuit marengin teosta ja omasi onnistuivat hienosti.

   Tykkään just tosi paljon tehdä marengista erilaisia koristeita kakkuihin yms. joskin ne maistuvat hyvin myös sellaisenaan.

   Toivottavasti teillä oli ihana pienen pojan kastejuhlapäivä 🙂 Kiitos viestistäsi ja suloista kesää!

   Tykkää

 5. Hei.
  Haluaisin tehdä tyttäreni syntymäpäiville marenkeja. Eilen kokeilin sveitsiläistä marenkia, jossa massa valmistettiin ensin vesihöyryn päällä. Sisus jäi ihanasti pehmeäksi, nyt vain pohdin, kuinka noita säilytetään ja kuinka estää niiden tarttuminen toisiinsa pohjasta, jos laittaa ne esim johonkin purkkiin. Niiden pohjista nimittäin pääsee kosketuksiin pehmeän sisuksen kanssa ja jos ne laittaa samaan astiaan, pelkään niiden tarttuvan toisiinsa. Henkilökohtaisesti pehmeä sisus olisi tärkeä, en oikein pidä täysin kuivista marengeista. Osaisitko auttaa? Jääkö sinun marenkeihisi esim tunnin paistoajalla kuinka pehmeä sisus ja millainen pohja niihin tulee (täysin kuiva vai tahmeahko joka voi saada sen tarttumaan muihin kiinni)? Kuinka säilytät marengit, jotta niiden sisus pysyy pehmeänä?

  Tykkää

  • Moikka Matilda! Kiva, että sait valmistettua juuri mieleisiäsi marenkeja sveitsiläisellä tavalla. Tämä tyyli oli itselleni ihan uusi!

   Marengin käyttäytyminen on lähes salatiedettä, joten sikäli apuni tässä tulee olemaan omiin kokemuksiin perustuvaa arvailua 😉

   Paistoaika omissa marengeissani on yleensä yli tunnin ja paistan niitä niin pitkään, että ne irtoavat leivinpaperista pohjastaan, ovat pinnoiltaan kovia ja sisältä hivenen pehmeitä (tai joskus myös täysin kypsiä). Marengit eivät takerru toisiinsa pinnan kuivuuden vuoksi ja säilytän niitä kannellisissa muovirasioissa huoneenlämmössä.

   Tavoitellussa sitkeässä sisuksessa onnistun silloin tällöin, joskin kerran täydellisen sitkeät, sisältä pehmeät yksilöt muuttuivat huoneenlämmössä rasiassa säilytettyinä kauttaaltaan rapeiksi ja koviksi 🤔 Oman johtopäätelmäni mukaan ilmankosteus vaikuttaa marenkien koostumukseen säilytyksessä!

   Jos mieleisesi marengit ovat sisältä pehmeitä ja täten mahdollisesti pohjasta toisiinsa takertuvia niin leikkaisin leivinpaperista sopivia paloja rasian pohjalle ja marenkien väliin, jolloin leivinpaperi erottaisi marenkikerrokset toisistaan. Sitten vain rasia kannella kiinni ja kaappiin!

   Toivottavasti onnistuu ja oikein ihania tyttären synttärijuhlia teille 💗

   Tykkää

   • Hei.
    Kiitos vastauksestasi! Tein juuri uuden kokeilun marengeilla ja halusin tulla kertomaan kuinka tällä kertaa onnistuin, MUTTA… Ne eivät onnistuneet. Tällä kertaa tein kaiken oikeastaan samoin kuin eilen PAITSI lisäsin pursotinpussin reunaan geelimäistä elintarvikeväriä ja pursotin marengit huolellisemmin: eilen pursotin ikään kuin vain spiraalikiehkurat ja tänään pursotin tarkasti myös pohjan umpeen ennen marengin huipun pursotusta. (Anteeksi epäselvät selostukset .) lisäksi puolitin taikinan kun en halunnut kahta pellillistä. Noh, kun marengit tulivat 1h 10 min päästä uunista ulos (sama aika kuin eilen) ne eivät olleet läheskään yhtä pehmeitä sisältä JA NE OLIVAT RÄJÄHTÄNEET! Ihan kuin marengin sisässä olisi ollut paine ja se olisi päässyt ulos kuplina niin että marengeilla oli lähes irtonaiset hatut xD siis miten tää voi olla mahdollista xD toivoisin vielä vinkkiä, onneks synttäreihin on aikaa !

    Tykkää

   • Voi ei, onpa tylsää! Ikinä aiemmin en ole kuullut vastaavanlaisesta ongelmasta. Voiko kyse olla uunin lämpötilasta? Marengit tulisi kuivattaa paistamisen sijaan ja itse pidän niitä tasalämmöllä max. 100 asteessa.

    Muutoin en valitettavasti osaa sanoa mikä on saattanut valmistusvaiheessa tuohon räjähdykseen vaikuttaa, kun itse teen marengit eri menetelmällä. Jos haluat niin kokeile tällä marenkiohjeellani! Sillä itse teen onnistuneet yksilöni 😄

    Se hyvä puoli marengissa on, että raaka-aineet ovat edullisia ja sen tekoa voi harjoitella useasti, jos vain malttia ja hermoja riittää. Onnea seuraavaan yritykseen 👍😊

    Tykkää

 6. Mikäköhän mahtoi olla ongelmana kun pursotin marengit pellille, niin ne lässähtivät, eivätkä pitäneet muotoaan 😐 Ja tuntui että marenkiseos jäi kovin rakeiseksi, ihankuin sokeri ei olisi sulanut seokseen vaikka vatkasin sokeria erissä sen 15min ja sitten vielä lopuksi aika kauan. Tein vähän aikaa sitten pavlovaa ohjeellasi ja onnistui todella hyvin mutta nyt näköjään meni jotain pieleen, vaikka noudat mielestäni ohjetta täysin.

  Tykkää

 7. Marenkimassa ei siis tykkää huonoa pastaväreistä? Minulla haaveena saada aikaan viininpunaista, onko vinkkejä?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s