POP-POP-POP Popparikakku

Okei, nyt en oikein tiiä mistä ja miten aloittaa tän kakun kaa. Tämä on nyt se paljon puhuttu popcorn-kinuskikakku, joka on maistuvan makeaa, suloisen suolaista ja samalla melko raskasta mutta silti tai juurikin siksi niin kovin koukuttavaa. Onneksi makeuden puolesta pienen pieni siivu kakkua riittää. Toisaalta, niitä pienen pieniä siivuja voi syödä yhden, toisen, jos kolmannenkin.

Kinuski joo, toimii aina. Sen kanssa ei voi mennä pieleen mikään. Popparit, mmm lemppareitani. Ja yhdistettynä niistä tulee kokeilemisen arvoinen yhtälö, minkä vielä täydentää helposti käsiteltävä ja kakun päälle kauniisti levittäytyvä mascarponekuorrute.

Popparikinuskikakku

Tottahan toki täytettävä ja kuorrutettava kakku on aina hivenen työläämpi tehdä ja tässäkin hommassa on pari vaativampaa kohtaa, jotka olen huomioinut ohjeessa. Alkuperäinen resepti on Yummy Bakerin blogista ja sitä olen omassa ohjeessani vapaasti soveltanut.

Kondensoidusta maidosta keitetty kinuskihan on todella hyvää. Mutta yhtä hyvää kakun välissä on valmiiksi karamellisoitu kondensoitu maito. Vaikka kinuskiksi keittäminen ei nyt varsinaisesti kovin työlästä olekaan, niin työlästä on hinkata kattilaa puhtaaksi sen jälkeen, kun siihen on tarttunut keitettäessä säilykepurkin etiketin liimat. Vaihtoehtona siis säilyketölkissä keiteltävälle kinuskille on ostaa tölkki karamellisoitua maitoa valmiina ja lisäksi purkki tavallista kinuskikastiketta, jolla saa kauniin koristelun kakun pintaan. Toki, jos on itse kinuskimestari niin tekee koko kastikkeen itse.

Popparikinuskikakku

Mä en itseasiassa tiedä olisinko mestari, kun en ole koskaan kokeillut tehdä kinuskia ite. Ei varmaan lasketa, että oon keittänyt onnistuneesti kinuskia purkkina myytävästä Valion maustamattomasta Koskenlaskija Ruoka -tuotteesta. Jep, siitäkin saa kinuskia fariinisokerin kanssa. Enpä ois uskonut, jos en olisi purkin kyljestä ohjetta lukenut miettiessäni mitähän tästä tekisi. Joku perusruoanlaittojuttuhan ei tullut kysymykseen. Mut siis tämäkin kokeilemisen arvoinen kinuskivinkki!

Palatakseni kakkuaiheeseen, itselläni jäi aineksia yli koska keitin varmuuden vuoksi kaksi purkillista kinuskia niin tein lisäksi samaisen poppari-kinuski-mascarponeyhdistelmän maailman nopeimmin leivottaviin muffineihin. Niihin meni valehtelematta 30 minuuttia kokonaisuudessaan aikaa ja uunista tuli ulos hienosti kohonneet muffinssit.

Näiden ohjeen laitan teille huomenissa, jotta he, joita ei kokonaisen kakun leivonta (ja syönti) kiinnosta niin voivat kokeilla huomattavasti helpommassa versiossa samaa makumaailmaa!

Tää postaus alkaa kohta mennä kategoriaan ”loputon avautuminen” mutta yks juttu vielä ennen varsinaista ohjetta. En ole tajunnut mainita, että ohjeideni paistoajat ja lämpötilat ovat aina tasalämpöisellä uunilla testattuja. Tästä käytänkö kiertoilmauunia, keskustelin muutaman eri ihmisen kanssa (vielä ei kadulla tuntemattomat pysäytä leivontavinkkejä kysellen, vaan ihan tuttavapiirini kotileipureita olivat) ja vaikka uunistani kiertoilmatoiminto löytyykin, en ole sitä muutaman epäonnisen kokeilun jälkeen leivonnassa käyttänyt.

Ikinä ei kai pitäisi sanoa ei ikinä mutta minähän sanon. En aio kiertoilmaa leivontaan enää kokeilla. Ikinä. Jollen sitten välttämättä halua päältä palaneita ja sisältä täysin raakoja lopputuotteita mutta harvemmin tämä on tavoitteenani leivonnassa. Tästä en suinkaan syytä uunini kiertoilmatoimintoa, sillä syy on vain ja ainoastaan onnettomassa kotileipurissa, joka ei hommaa handlaa.

Toisaalta en tiedä miksi edes pitäisi kiertoilmaa käyttää, kun tasalämpö paistaa leivonnaiseni juuri sellaisiksi kuin haluan eli vähintään syömäkelpoisiksi!

Mutta nyt. Vihdoin ja viimein, tässä teille modernisoitu versio perinteisestä kinuskikakusta, olkaa hyvä!

Popparikinuskikakku

POPCORN-KINUSKIKAKKU

POHJA
200 g voita
3 dl sokeria
1 dl muscovadosokeria (tavallinen sokeri käy myös)
4 kananmunaa
6,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
vajaa 0,5 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl vaniljajauhetta
2,5 dl maitoa

POHJAN KOSTUTUKSEEN
noin 1,5-2 dl vaniljasokerilla maustettua maitoa

TÄYTE
1 tölkki (397 g) kondensoitua maitoa, joka keitetään kinuskiksi TAI tölkki valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa
0,5 tl suolaa

2 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
250 g mascarponea

KUORRUTE
125 g voita
1,5 dl tomusokeria
250 g mascarponea

KORISTEEKSI
popcorneja (noin 4-5 dl, oman maun mukaan)
kinuskia

1) Aloita kakkupohjalla. Lue ohjeet, ota aineet huoneenlämpöön ja laita uuni lämpeämään 175 asteeseen tasalämmöllä. Laita irtopohjavuoan pohjan päälle leivinpaperi ja voitele vuoka.
Popparikinuskikakku Popparikinuskikakku

2) Vatkaa huoneenlämpöinen, pehmeä voi (sulata ihan hiven mikrossa, jos on liian kovaa) ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi yleiskoneella tai sähkövatkaimella.
Popparikinuskikakku

2) Lisää joukkoon kananmunat yksitellen. Vatkaa huolella!

3) Sekoita keskenään kuivat aineet (vehnäjauhot, leivinjauhe, suola, vaniljasokeri ja -jauhe), lisää ne voi-kananmuna”vaahdon” sekaan maidon kanssa vuorotellen. Vatkaa kuohkeaksi!
Popparikinuskikakku Popparikinuskikakku

4) Kaada taikina irtopohjavuokaan ja paista 175 asteessa noin tunti uunin keskitasolla. Voit testata kypsyyttä puutikulla. Kakku on valmis, kun tikkuun ei enää tartu taikinaa! Anna jäähtyä ja irrota kakkupohja vuoasta.
Popparikinuskikakku Popparikinuskikakku

5) Tasoita jäähtynyt kakkupohja päältä veitsellä ja leikkaa sen jälkeen kolmeen osaan tasapaksuiksi kerroksiksi. (Itse tein kakkupohjan jo etukäteen tulevaa varten ja pakastin sen valmiiksi leikattuna, pohjakerrokset pinottuina. Pohja kestää hyvin pakastuksen ja otettuani pohjan ajoissa sulamaan, oli kakku helppo  ”käyttöpäivänä” vain kostuttaa, täyttää ja kuorruttaa.)
Popparikinuskikakku

6) Kostuta pohjat vaniljalla maustetulla maidolla. Kostuketta laittaisin noin 0,5 dl per pohja hieman tunnustellen kuinka paljon tarvitsee. Jos kakku tarjoillaan melko pian kokoamisen jälkeen, saa kostutusta olla reilummin, kun kakku ei ehdi kunnolla tekeytyä.

7) Jos käytät kondensoitua maitoa, keitä maito kinuskiksi hyvissä ajoin. Purkki upotetaan kokonaisena kattilaan veden alle ja keitetään kevyesti kiehuvassa vedessä 2,5 tuntia. Itsehän hätäilin ja 2 tuntia ei ollut ihan riittävä aika kahdelle tölkille.
Popparikinuskikakku

Anna jäähtyä kunnolla, jotta keitetty kinuski jähmettyy juoksevasta paksummaksi seokseksi. Muuten kinuski valuu kakun välistä ulos. Sekoita ripaus suolaa jäähtyneen kinuskin joukkoon, tarkista maku.

8) Vatkaa vispikerma vaahdoksi, lisää sokeri ja lopuksi mascarpone.

9) Täytä ja kokoa kakku. Levitä jokaisen kolmen pohjan päälle kerros kinuskia.
Popparikinuskikakku

Nosta pohjimmaiseksi tuleva kakkulevy tarjoiluastialle ja levitä sille puolet mascarponetäytteestä. Nosta päälle seuraava kakkulevy ja levitä sille loput mascarponetäytteestä tasaisesti. Päällimmäiseksi jäävän pohjan päälle riittää pelkkä kinuski. Sivele veitsellä kakun välistä pursuavat täytteet takaisin reunoille ja pyyhi tarvittaessa tarjoilulautaselle valuneet täytteet talouspaperilla pois. Nosta kakku jääkaappiin kuorrutteen teon ajaksi.

Popparikinuskikakku Popparikinuskikakku Popparikinuskikakku

10) Valmista kuorrute. Tärkeää on, että kuorrutteen raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä. Vatkaa pehmeä voi (lämmitä tarvittaessa varovaisesti mikrossa) ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Popparikinuskikakku

11) Lisää mascarpone ja vatkaa kunnes kuorrute on kauniin vaaleaa ja tasaista. Tässä kohtaa minulla on tätä kakkua ekaa kertaa tehdessä meinannut itku tulla, kun vaahto on 10 minuutin vatkaamisenkin jälkeen näyttänyt munakokkelilta. Ongelma on ilmeisesti ollut liian kylmä mascarpone ja voi. Ongelma ratkeaa, kun seoksen käyttää erittäin pikaisesti mikrossa varovaisuutta käyttäen, jotta se ei kuumene. Muutama sekunti riittää, jotta ainekset pehmenevät ja vatkausta jatkaessa seos muodostuu unelmanpehmeäksi ja kauniiksi.
Popparikinuskikakku

12) Kuorruta kakku. Nostele kuorrutetta kakun pinnalle ja tasoita lastalla tai leveällä voiveitsellä kohti kakun reunoja. Sivele kuorrutetta vähän kerrallaan myös reunoille ja tasoita lastalla/veitsellä siistiksi.
Popparikinuskikakku Popparikinuskikakku

12) Koristele poppareilla ja kinuskilla. Tämä on makuasia miten koristelun tekee. Itse halusin tällä kertaa laittaa popparit kakun välistä sen pinnalle, joten tein reilusti popcornsilppua veitsellä ja veistä/lusikkaa apuna käyttäen painelin sen koko kakun reunaan. Lisäksi kakun pintaa voi koristella vetämällä haarukan kärjellä kinuskista hentoja viivoja ja asettelemalla kakun päälle popcorneja. Popcorntornin saa koottua käyttämällä kinuskia liimana!
Popparikinuskikakku   Popparikinuskikakku

Kakun on hyvä antaa tekeytyä pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua. On hyvä huomioida, että mascarponekuorrutteen voi kovettuu jääkaapissa ja sen on hyvä antaa pehmentyä tovi huoneenlämmössä ennen tarjoilua, jolloin myös kakun eri maut tulevat paremmin esille.

Popparikinuskikakku

Näin. Siitä sitten vaan kaikki popparikakkuja duunaamaan tai odottamaan huomista ohjetta maailman nopeimpiin muffinsseihin, joista tehdään popcornkoristeluin, kinuskipäällysteellä ja mascarponekuorrutteella herkullisia kuppikakkuja!

Popparikinuskikakku

Popparikinuskikakku

Popparikinuskikakku

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”POP-POP-POP Popparikakku

  1. Paluuviite: Maailman nopeimmat muffinssit | LEIVO MUN KAA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s