Maailman paras Pavlova (ja minä)

Moikka,

tervetuloa lukemaan mun ainutlaatuisen ensimmäistä blogitekstiä!

Olen Hannis, onnellinen kotileipuri ja jaan tässä blogissa joka Pirkon ja Pekan luottoreseptejä, joilla voit vain onnistua. Ohjeeni ovat yksityiskohtaisia omaan kokemukseeni perustuvia ja kuvin havainnollistettuja, jotta kokeileminen olisi kaikille taitotasosta riippumatta helppoa.

Oon kuullut sanottavan, että aina ei voi onnistua. Ei edes joka kerta. Mut mul on uutisia, hyviä sellaisia. Leivo mun kaa ja lopputuloksesta tulee vähintään syötävä. No okei, maistuva. Tai mitä sitä vähättelemään, tehdään yhdessä jokaisesta leipomuksesta menestystarina, josta riittää puhuttavaa pidemmäksikin aikaa. Mikäli sitten suu ei ole täynnä pullaa!

Se siitä, lisää infoa löydät itsekkäästi nimetyltä välilehdeltä ”Minä”.

Minä itse

Sitten itseasiaan eli ekaan reseptiin! Joka on niinkin kunnianhimoinen kuin marenki, jota osa pitää haastavana valmistaa mutta kyllä se mielestäni onnistuu yleisesti ottaen hyvin ja jopa helposti. Tällä kertaa tehdään yksi mun kaikkien aikojen suosikkileivonnaisista eli Pavlova, jonka Google osaa kertoa olevan pian jo lähes 100-vuotias herkku, joka on aikoinaan lähteestä riippuen joko Uudessa-Seelannissa tai Australiassa kehitetty venäläisballerina Anna Pavlovan kunniaksi. Joo-o, kyllä olisin itsekin otettu, jos ois yhtä upea nimikkoleivonnainen mutta jätetään se vielä haasteeksi, kun Hanna-tädin pikkuleivätkin on jo keksitty!

Pavlova koostuu marenkipohjasta sekä erilaisista täytteistä. Itse käytän marenkipohjien välissä täytteenä makurahka-kermavaahtosekoitusta sekä komeuden päällä sesongista riippuen erilaisia marjoja tai hedelmiä. Tässä on vain taivas ja oma mielikuvitus rajana!
Pavlova mansikoilla ja mustikoilla II

Pari käytännön vinkkiä marengin valmistukseen ennen ohjeen jakoon laittamista:
1) Lue mielellään ohje huolella, moneen kertaan tarvittaessa, mikäli sisälukutaito on yhtä heikoissa kantimissa kuin allekirjoittaneella ja aina unohtuu jotain. Tsekkaa pohjan ainekset vaikka kertaalleen kuvasta alla, että menikö kaikki nyt kulhoon.
2) Ota marenkipohjan raaka-aineet hyvissä ajoin esille ja varmista, että kananmunat ovat huoneenlämmössä olleita. Mikäli ne ovat suoraan jääkaapista niin kikka kolmosena voit niitä ”lämmittää” hanan alla lämpimällä vedellä.
3) Kananmuna ja sokeri ovat ratkaisevat ainesosat! Mikäli perunajauhot, sitruunamehu tai pähkinärouhe kuitenkin pääsisi unohtumaan niin mitään lopputuloksen kannalta ratkaisevaa ei pitäisi olla tapahtunut. Testattu on, ei tosin tarkoituksella!
4) Tärkein osa marengin valmistuksessa on erotella huolella valkuainen keltuaisesta, valmistaa marenkivaahto puhtaassa ja kuivassa astiassa puhtailla ja kuivilla välineillä sekä vatkata sähkövatkaimella maltilla tarpeeksi kauan (tai vaihtoehtoisesti antaa yleiskoneen hoitaa vatkaus). Itse en ole kuullut käsin marengin vatkanneesta ihmisestä, ko. suorituksella pääsisi varmastikin Guinnessin ennätysten kirjaan.
5) Malttamattomimmat muistaa odottaa marengin kunnollista jäähtymistä ennen sen nostelua. Mielellään marenki valmistetaan tarjoilua edeltävinä päivinä, jotta se saa jäähtyä riittävän kauan esim. yön yli. Älä kokeile marengin kypsyyttä nostamalla sitä sormilla reunasta (kuten minä sillä lopputuloksella, että marenki halkesi) vaan kokeile varovasti lastalla onko marenki pohjastaan irti leivinpaperista, jolloin se alkaa olla kypsää ja uunin voi sammuttaa. Tämänkin jälkeen on marengin annettava rauhassa jäähtyä ennen siirtämistä pelliltä!

MAAILMAN PARAS PAVLOVA (noin 8 annosta riippuen syöjien sokerihampaan kolotuksesta, omani upposi viiden aikuisen naisen ja kahden lapsen kitaan. Eikä jäänyt muruakaan.)

Pohja
4 kananmunan valkuaista
2,5 dl sokeria (ei ole suurta merkitystä havaintojeni mukaan mikä sokeri kyseessä, itselläni taloussokeri)
2 tl perunajauhoja (yhtälailla esim. Maizena maissijauhot käy)
1 tl sitruunamehua
Halutessasi 2 tl vaniljasokeria mukaan marenkivaahtoon
Halutessasi hasselpähkinärouhetta muutama kourallinen pohjien päälle ennen uunia makua antamaan

Täyte
200-400 g makuun sopivaa Valion maustettua rahkaa eli 1 purkki yksikerroksiseen Pavlovaan ja kaksi purkkia saa menemään useampi kerroksiseen. Itsellä oli tällä kertaa makuna Kuningatar.
2,5 dl kermaa (valitsin tähän maku- ja värimaailmaan sopivaksi Valion mansikkakerman)
Erilaisia hedelmiä tai marjoja

Aineksista valmiiksi marengiksi step by step (ohje sisältää myös mahdollisesti tarvittavat korjausliikkeet)
1) Tsekkaa, että kaikki ainekset on esillä valmiina. Laita uuni lämpenemään 100 asteeseen.
Marenkipohjan ainekset
2) Levitä pellille leivinpaperi, johon piirrät haluamasi kokoiset ympyrät. Itselläni ympyrät olivat halkaisijaltaan 1 x 15 cm ja 2 x 20 cm, ympyrän piirsin en nyt ihan harpilla mutta lautasia apuna käyttäen. Harjaantuneemmilla onnistunee myös vapaalla kädellä. Hieno Pavlova tulee myös yhdestä pohjasta, johon päälle runsaasti täytteitä sekä kahdesta isommasta jättäen pienen ”hattuosion” pois. Huomiona, että pienempiä pohjalevyjä on helpompi irrottaa, siirrellä ja käsitellä niiden murtumatta. Isoista pohjista ei kannata tehdä kovin ohuita!

3) Erottele kananmunista valkuaiset. Tee tämä yksi muna kerrallaan puhtaaseen juomalasiin, josta siirrät aina onnistuneesti erotellun valkuaisen yksittäin vispauskulhoon. Tämä ei ole muuten lopputuloksen kannalta ratkaisevaa mutta saattaa vit- harmittaa, jos on erotellut valkuaiset suoraan vispauskulhoon ja viimeisen kohdalla kulhoon menee myös keltuaista. Tällöin on homma pilalla ja erottelun saa aloittaa alusta!

Erottelu tapahtuu rikkomalla kananmuna lyömällä sitä keskeltä kevyesti kovaa reunaa vasten ja tämän jälkeen halkaisemalla munasta puolikkaat, joista toiseen jää koko sisältö. Kaatelemalla sisältöä kuorenpuolikkaasta toiseen saa valkuaiset kerrytettyä lopulta toiseen puolikkaaseen ja keltuaisen jäämään toiseen. Tässä en leikkisi tulella saalistaen perfektionistina koko valkuaista, vaan suosittelen lopettamaan ajoissa, jotta keltuaista ei vahingossa erotu valkuaisen sekaan. Tämä erotteluohje lienee kyllä turha koska kyllähän näin jumppasuomen aikana nyt jokainen itseään kunnioittava bodari/fitnesstyyppi osaa valkuaisensa erotella! Koska KOLESTEROLI.

4) Aloita kananmunien vatkaus kevyeksi vaahdoksi, tapahtuu muutamassa minuutissa. Kun valkuaiset ovat kevyesti vaahtoutuneet, aloita sokerin lisäys. Lisäile pikkuhiljaa noin 1,5 desiä sokeria, vatkaa huolella ja sekoita sen jälkeen loppusokeriin (1 dl) 2 teelusikallista peruna-/maissijauhoja. Lisää nämä vaahtoon ja vatkaa lisää. Kokonaisvatkaamisaika on noin 5 minuuttia sähkövatkaimen/yleiskoneen tehoista riippuen. Mittaa sekaan vielä yksi teelusikallinen sitruunamehua ja vatkaa vielä kovalla teholla lähemmäs viisi minuuttia, jotta marenkivaahto alkaa syntyä, sokerikiteet sulavat ja seos on kovaa sekä kiiltävän valkoista.
Valkuaisvaahto Marenkivaahto valmiina
5) Siitä sitten vaan nostelemaan marenki kökköinä leivinpaperin ympyröiden sisään, jonka jälkeen voi ruokalusikalla pohjat levittää. Itse tein hattuun huippuja ja vastaavasti Pavlovan pohjimmaiseksi ajatellun pohjan muotoilun hieman kulhomaiseksi, jotta täyte pysyy paremmin sisällä.
Marenki nostettuna pellille Marenki levitettynä ympyröiksi
6) Kun ympyrät ovat valmiit, ripottele niille halutessasi (muistaessasi) hasselpähkinärouhetta ja työnnä pelti välittömästi uuniin keskitasolle 100 asteeseen noin kahdeksi tunniksi, jonka jälkeen uunin voi sammuttaa ja antaa Pavlovan vielä hitaasti tekeytyä uuninluukku raollaan. Ennen uunin sammuttamista kannattaa VAROVASTI kokeilla lastalla joko marenki irtoaa leivinpaperista. Mikäli ei ja se on tahmainen pohjasta, on kypsennystä syytä jatkaa niin kauan, että pohja nätisti paperista irtoaa. Omassa uunissani ei sadassa asteessa mitään damagea ole marengille päässyt käymään, vaikka sitä yliaikaa uunissa pitäisikin. Kannattaa kuitenkin tarkkailla, että marenki ei ala ruskistua, sen kuuluu olla puhtaan valkoinen. Marenki on kypsää, kun pohja irtoaa leivinpaperista. Marengin kuuluu olla pinnaltaan kova mutta sisältä tahmainen.

Itselläni kävi tällä kertaa niin, että kaksi pohjista irtosi nätisti ja yksi oli vielä uunista ottamisen jälkeenkin tahmea pohjasta. Ei muuta kuin tämä yksittäinen pohja takaisin uuniin ja 100 astetta tauluun, eipä ollut puolen tunnin päästä enää tahmea pohjastaan vaan irtosi nätisti eikä kunnollisen jäähdyttämisen jälkeen edes haljennut.

7) Kun marenki on saanut uunin sammutuksen jälkeen tekeytyä uunissa vielä uunin jäähtymisen ajan luukku raollaan, voit nostaa pellin pois uunista ja malttaa edelleen olla koskematta vielä liiemmin marenkipohjiin. Omat marenkipohjani saivat jäähtyä lähemmäs neljä tuntia uunista ottamisen jälkeen.

8) Jäähdyttämisen jälkeen voit varovasti lastalla siirtää alimmaiseksi tulevan marenkipohjan tarjoilualustalle ja täyttää sen, kun Pavlovan tarjoiluaika alkaa olla lähellä. Tämä herkku ei kestä pitkää odotusta mutta omani ovat olleet parisen tuntia täytettyinä jääkaapissa ja tästä ajasta ei marenki tai kuorrutteet ole kärsineet lainkaan.
Pavlova_valmiit_marenkipohjat
9) Jos haluat ruusukekuorrutuksen vaaleanpunaisen ja liilan väreissä, toimi näin: Vaahdota mansikkakermavaahto, sekoita siitä puolet Kuningatar-rahkan kanssa ja jätä loppu vaaleanpunainen kermavaahto odottamaan. Täytä Pavlova kerros kerrokselta lilalla kermavaahto-rahkaseoksella sekä hedelmillä/marjoilla. Käytä kermavaahto-rahkaseoksesta noin 3/4 osaa kahteen kerrokseen ja jätä noin 1/4 reunoille pursotettavaksi. Pursota ennen ”hattua” tulevan ylimmän kerroksen reunoille omaa luovuutta käyttäen vaaleanpunaisia kermavaahtoruusukkeita ja liiloja kermavaahto-rahkaseos ruusukkeita. Jätä kuorrutteita sekä hedelmiä/marjoja hiven myös hatun päälle!
Pavlova koristelu ruusukkeet Pavlova mansikat täytteenä
Pavlova mansikoilla ja mustikoilla Pavlova mansikoilla ja mustikoilla II
Huom! Jos haluat huomattavasti iisimmän tavan, unohda ruusukkeet. Aivan yhtä näyttävän kakun saat kermavaahto-rahkaseostäytteellä laittamalla sitä ja hedelmiä/marjoja joka kerrokseen tai tekemällä Pavlovasta yksikerroksisen. Esimerkkikuvat alla aiemmin tekemistäni Pavlova-marenkiherkuista!
Pavlova kesä 2012 Pavlova hedelmillä pääsiäinen 2012

Toivottavasti saatte tällä joskus internetin ihmeellisestä maailmasta löytämälläni ja sittemmin muokkaamallani luottoreseptilläni aikaiseksi upeita Pavlovoita kesän herkkuhetkiin! Kuulen enemmän kuin mielelläni oliko ohje hyödyllinen ja miten meni noin niin kuin omasta mielestä? Kysyä saa aina, jos jokin askarruttaa!

Follow my blog with Bloglovin

12 kommenttia artikkeliin ”Maailman paras Pavlova (ja minä)

  1. Ihan mahtavaa Hannis!!!
    Onnea blogista:)
    Musta tulee sun luottoseuraaja vaikka vähän epäilen ettäkö oikeesti saisin leivottua noin ihania juttuja. Ainakin siis ihailen sun tekeleitä jos en itse innostu leipomaan.

    Tykkää

    • Kiitos Elina!! Seuraavaksi laitan jakoon sellaisen superhelpon marjapiirakan ohjeen, josta voit tehdä kesän hitin. Ja hei, sä saat aikaan onnistuneita korvapuusteja, se on mulla vielä hakusessa ;D

      Tää on niin opettelua, että tuun varmaan sua konsultoimaan eri teknisissä asioissa blogiin liittyen!

      Tykkää

      • Oi, piirakka kuulostaa hyvältä!
        Ainakin mun puustit kelpaa kotiväelle niin ehkä se on riittävä meriitti:D
        Ja ilman muuta autan jos vaan osaan.

        Tykkää

  2. Täydellinen marenkiresepti!

    Miehelläni on Pavlovapakkomielle ja lapsellani sokeririippuvuus, joten päätin juhannuksen kunniaksi testata tämän. Valmistusta edelsi kuitenkin kauppareissun lomassa miehen kanssa käyty pienimuotoinen väittely marengin oikeaoppisista ainesosista ja kypsennystavasta. Ja siis kumpikaan meistä ei todellakaan ole mikään kondiittori. Itselleni sopii kotileipurin kokeilemat ja hyväksi toteamat ohjeet, mies puolestaan jankutti Delia Smitheistä ja Jamie Olivereista. Ja koska meidän residenssissä kaikki pitää aina tehdä vaikeimman kautta, perjantaina marenki valmistettiin mieheni itse pähkäilemällä Oliver/Smith hybridiohjeella (siis mitä?!). Kuten arvata saattaa, pieleen meni: väriltään ruskea, maistui munalle.

    Lauantaina totesin noudattavani orjallisesti tätä ohjetta, vaikka ”apuleipuri” huutelikin sohvalta jotain ihme ”vinkkejä”. MARENKI ONNISTUI ERINOMAISESTI. Lopputulos oli kauniin valkoinen, kovakuorinen ja sisältä ihanan höttöinen marenki. Tuoreiden marjojen ja kermavaahdon kera todellakin täydellinen Pavlova.

    Liked by 1 henkilö

      • Elämäni ekat Pavlova-marengit ovat nyt uunissa. Tein kutakuinkin pilkulleen kaiken ohjeen mukaan. Paras neuvo oli se, että munat yksitellen vatkauskulhoon. Tokihan viimeisen munan kohdalla se moka sitten tapahtui, mutta kaikki muut olivat jo silloin turvassa.
        Nyt vaan odottelen ja uskon kuivatuksen ja täyttämisen onnistuvan yhtä hyvin kuin marenkien teonkin. Kiitos ohjeestasi!

        Liked by 1 henkilö

      • Moikka Kristina! Kiva kuulla, että ohjeeni avulla tekovaihe sujui hyvin. Toivottavasti myös lopputulos oli maistuva 😄 Tosi kivaa kesää sinulle! Terkuin, Hannis.

        Tykkää

  3. Paluuviite: Ihana makea marenki | LEIVO MUN KAA

  4. Paluuviite: Ihana pavlova poikineen pääsiäiseen | LEIVO MUN KAA

  5. Paluuviite: Synttärien kunniaksi nutella-mascarponekakku | LEIVO MUN KAA

Jätä kommentti