Sitruunainen kääretorttu jouluun puettuna

Okei, sit mennään! LEIVO MUN KAA -joulukalenterissa aukeaa luukku 16, erilainen jouluhalko. Jos muuten ihmettelet, että onpa outo joulukalenteri, kun luukkuja blogissa on vain muutamia tyyliin ykkönen, vitonen, ysi jne. Että onko tässä ideana joku parittomien luukkujen kalenteri niin ei, ku kato kaikki luukut ykkösestä sinne h-hetkeen kahteenneljään löytyvät sekä facesta että instasta. Ja ne luukkujen sisällöt, jotka ei ihan pelkällä kuvalla aukea, ovat ohjeen kera kirjattuina tänne blogin puolelle!

Vielä ehdit hyvin napata mieluisammat jouluideat käyttöön somen puolelta, käy kurkkimassa kuin tonttu konsanaan!

Erilainen jouluhalko (11)

Mun jouluhalon ulkonäkö kuten myös maku poikkeaa perinteisistä jouluhaloista. Tämä jouluhalko on sitruunainen ja jouluksi sen pukee komea marmeladikruunu, joka on kasattu Fazerin Finlandia -marmeladeista. Miksipä ne marmeladit pitäisi syödä tai antaa lahjaksi rasian muodossa? Yhtälailla sen voi tehdä leivonnaisena! Etenkin, kun ohje on äärimmäisen helppo hyvällä lopputuloksella.

Tässä kohtaa voi myös unohtaa marmeladikruunun, jos se ei inspiroi ja koristella sen sijaan kääretortun marjoilla, strösselillä, karkkimurskalla tai vaikkapa sitruunaviipalein. Tämä herkku maistuu mehevän lemon curd -vispikermatäytteensä ansiosta ihan sellaisenaan! Ja yhtään liioittelematta herkku valmistuu hetkessä.

Joulua odotellessa, nautithan olostasi valmisteluiden ja mahdollisen kiireen keskellä!

Erilainen jouluhalko (19)

ERILAINEN JOULUHALKO a.k.a SITRUUNAINEN KÄÄRETORTTU

POHJA
4 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 sitruuna (kuori raastettuna ja noin 0,5 dl mehua puristettuna)

TÄYTE
2 dl vispikermaa
2 tl vaniljakreemia (ei pakollinen ainesosa)
2 rkl lemon curdia

+ 4 rkl lemon curdia kääretorttupohjalle levitettynä.

1) Nosta kääretorttupohjaan tarvittavat aineet esille. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja aseta leivinpaperi pellille valmiiksi. Tai tee kuten minä, kun amatöörimäisesti leivinpaperi oli (TAAS) loppu ja käytä voideltua foliota. Lopputulos jännitti mutta toimi erinomaisesti!

2) Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuoren keltainen osa. Leikkaa sitruuna halki ja purista mehut lasiin.
Erilainen jouluhalko (4)

3) Aloita kääretorttupohjan teko rikkomalla neljä munaa kulhoon ja lisäämällä 1 dl sokeria. Vatkaa huolella ja hartaudella vaaleaksi, ihanan kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun vaahto on selvästi paksumpaa ja taikinaa vatkaimesta tippuessa pintaan jää hetkeksi aikaa kuvio näkyviin. Tämä vaihe ottaa reilu viitisen minuuttia vatkaimen tehoista riippuen mutta kannattaa tehdä maltilla!

4) Sekoita kuivat aineet eli 1 dl vehnäjauhoja, 1 dl perunajauhoja ja 1 tl leivinjauhetta keskenään. Lisää mukaan vielä sitruunankuoren raaste ja sekoita kevyesti sokerimunavaahdon sekaan. Vatkasin kuivat aineet+kuoriraasteen ensin rauhallisella tempolla vaahdon sekaan ja lopuksi sekoitin pohjalta lastalla lisäten sitruunamehun samalla.

5) Lisää joukkoon vielä sitruunanmehu.

6) Kaada taikina leivinpaperilla (ööö tai voidellulla foliolla) vuoratulle, reunalliselle pellille. Paista 200 asteisessa uunissa keskitasolla noin 7 minuuttia. Paistoajan kanssa kannattaa olla hereillä, sillä pohja valmistuu todella nopeasti!

Pohjan ollessa uunissa, levitä tasolle leivinpaperi (tai esim. muovikelmu, jos leivinpaperia ei ole saatavilla) ja sirota päälle reilusti sokeria.

7) Kumoa kääretorttupohja suoraan uunista sokeritetun leivinpaperin (muovikelmun tms.) päälle. Levitä leivontaliina tai leivinpaperia (öö talouspaperia) kumotun pohjan päälle ja kääri löyhästi rullalle. Jätä jäähtymään ja siirry täytteen valmistukseen.

8) Vatkaa 2 dl vispikermaa vaahdoksi sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Tarkkana kandee olla, ettei vispikerma ylivatkaannu. Lisää kaksi reilua ruokalusikallista lemon curd -tahnaa joukkoon ja lopuksi 2 teelusikallista vaniljakreemijauhetta, jos sinulta sitä sattuu löytymään. Tämä antaa hieman makua mutta tekee ennen kaikkea vaahdon rakenteen kestävämmäksi. Nosta täyte hetkeksi jääkaappiin.

9) Avaa kääretorttupohja rullalta ja tarkista, että se on kunnolla jäähtynyt. Sivele päälle 4 rkl lemon curd -tahnaa.
Erilainen jouluhalko (25)

10) Nostele nokareita sitruunaista vispikermavaahtoa aiemmin lemon curdilla sivelemäsi pohjan päälle ja levitä kevyesti. Käytä vaahdosta reilu puolet kääretortun täytteeksi ja jätä loput koristelua varten.
Erilainen jouluhalko (23)

11) Kääri kääretorttu leveyssuunnassa napakasti rullalle mutta ei liikaa painaen tai liian tiukasti, jotta täyte pysyy rullan sisällä.
Erilainen jouluhalko (22)

12) Lusikoi loput vispikermavaahdosta pursotinpussiin. Itse käytin päänä tähtityllaa (en omista muita) mutta ilman sitä sekä myös kokonaan ilman pursotinpussia selviää, kun vaahdon voi pursottamisen sijaan nostella nokareina kääretorttuhalon keskiosan päälle tai sivellä paksusti veitsellä. Vispikermavaahdon tarkoitus on hyvän maun ohella pitää koristeeksi tulevat marmeladit paikoillaan.
Erilainen jouluhalko (15)

13) Irrota marmeladit toisistaan pallonpuolikkaiksi ja asettele haluamallasi tavalla vispikermavaahdon päälle. Leikkasin vielä osan pallonpuolikkaista kahtia ja asettelin jääneisiin väleihin. Voit myös ennen marmeladi- tai valitsemaasi muuta koristelua leikata tämän erilaisen jouluhalon valmiiksi annospaloiksi ja koristella jokaisen kauniiksi uniikiksi leivokseksi.

Nauti heti tai säilytä jääkaapissa tarjoiluhetkeen!

Erilainen jouluhalko (10)

Erilainen jouluhalko (21)

Erilainen jouluhalko (12)

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s