Super helppo sunnuntaiherkku

Erittäin loistavaa ja maistuvaa alkanutta vuotta! Kaikki maailman herkulliset asiat ja heikko mieli ovat syitä miksi itse en herkkulakkoihin ryhdy. Tietää jo etukäteen, että lakko kestäis sen pari päivää, kärvistellen ja irvistellen. No ei, oikeesti totaalikieltäytymisen sijaan omin juttu on kaikkea kohtuudella, jolloin ei tuu morkkiksia herkkuövereistä tai -lakoista lipsumisesta. Ja peruspohjan ollessa syömisen ja liikkumisen suhteen jonkinlaisessa tasapainossa, kestää se myös palan baakkelssia silloin, kun sitä mieli tekee. Toki multa lähtee hatunnosto ja suuret tsempit heille, jotka herkuttomuuteen pystyvät!

Super helppo sunnuntaiherkku (19)

Vuodenvaihteen juhlintaan tein jäätelökakun, joka on sekä skidien että aikuisten mieleen! Harmittavasti sen nopean sulamisen vuoksi, oli kakku tarjoiltava & syötävä ennen kuin ehdin ainoatakaan kuvaa napata. Uuden vuoden kakkuun lähdin more is more-ajatuksella yhdistäen suklaiseen kakkupohjaan noin 1,5 litraa lakritsikermajäätelöä, pari desiä itse kasaan keitettyä kinuskikastiketta, kermavaahtoa ja tuoretta lakua pilkottuna. Hyvää oli, kaikki meni! Kuvituskuva on kesältä, jolloin sama tarina eri täyttein, jotka ajankohtaan sopivasti olivat litran vaniljajätski, litran mansikkajätski, valko- ja maitosuklaata sulatettuna sekä komea kasa marjoja.

Super helppo sunnuntaiherkku (4)

Tämä jädekakkuhomma jäi siinä määrin harmittamaan, että alkaneen vuoden kolmantena päivänä tuli otettua vahinko takaisin duunaamalla samaan jätskikakkupohjaan super helppo sunnuntaiherkku aineksilla, mitä kaapista löytyy. Ja sieltähän löytyi! Nimittäin suklaiseen sunnuntaiherkkuun päätyi banaania, kinuskia, smetanalla maustettua kermavaahtoa, digestivekeksirouhetta ja suolapähkinöitä.

Super helppo sunnuntaiherkku (3)

Super helposta sunnuntaiherkusta tuli vahingossa näin myös super herkullinen sunnuntaiherkku, joka syntyy äärimmäisen nopeasti. Kandee kokeilla! Aiemmin samalla suklaakakkupohjalla oon jätskikakkujen ohella tehnyt kesäisiä minileivoksia, joiden ohje löytyy täältä.

Mukavan leppoisaa Loppiaista! Arkipyhähän on lähes sama asia kuin sunnuntai, joten käyttäkää päivä vaikka leipoen jotain ihanaa.

Super helppo sunnuntaiherkku (1)

SUPER HELPPO SUNNUNTAIHERKKU (22 cm vuokaan)

POHJA
75 g voita
0,5 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
2 dl jogurttia (mulla oli vaniljaa)

PÄÄLLE
2 keskikokoista banaania
Reilu kourallinen suolapähkinöitä
2 (digestive)keksiä palasina

1 dl vispi-tai kuohukermaa
(noin 1 rkl creme fraichea)
1 tl vaniljasokeria
1-2 tl sokeria

+ Syömättä jääneet joulusuklaat koristeeksi
+ Noin 1 dl paksuhkoa kinuskikastiketta joko valmiina tai itse keitettynä, jolloin tarvitset 1 dl vispi- tai kuohukermaa sekä 1 dl fariinisokeria.

1) Tarkista, että pohjaan tarvittavat ainekset löytyvät. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Ota irtopohjavuoka esille, aseta pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Tämän voisi myös tehdä tavalliseen piirakkavuokaan joko voidellen sen hyvin tai laittaen pohjalle leivinpaperia.

2) Pehmitä 75 g voita mikrossa varovasti sulatusteholla, jos se on jääkaappikylmää huoneenlämpöisen sijaan.

3) Mittaa voin lisäksi kulhoon 0,5 dl sokeria ja 1 dl fariinisokeria. Sekoita voimakkaasti haarukalla sekaisin, saa toki käyttää sähkövatkaintakin mutta ei tartte.


4) Lisää joukkoon yksi kananmuna, sekoita.

5) Sekoita toisessa kulhossa keskenään kuivat ainekset 2 dl vehnäjauhoja, 0,5 dl kaakaojauhetta, 1 tl leivinjauhetta, 1 tl vaniljasokeria ja 0,5 tl suolaa. Lisää ne voi-sokeri-munaseokseen vuorotellen jogurtin kanssa. Sekoita huolella!


6) Kaada taikina irtopohjavuokaan, nosta 200 asteisen uunin keskitasolle ja paista noin 10-15 minuuttia. Kakkupohja on valmis, kun sen reunat ovat hieman irronneet sivuilta vuoasta. Voit kokeilla kypsyyttä puutikulla, tässä kakku saa uunista otettaessa olla sisältä vielä hieman löysää.

Itse nostin kakun uunista 12 minuutin jälkeen, jolloin se oli keskeltä tikulla kokeiltaessa pehmeää mutta tekeytyi seisoessaan kiinteäksi säilyttäen kuitenkin mehevyyden.

7) Jätä kakkupohja jäähtymään ja aloita täytteen valmistus.

8) Keitä kinuskikastike. Mittaa kattilaan 1 dl fariinisokeria ja 1 dl vispi-/kuohukermaa. Kiehauta seos samalla hämmentäen, laske lämpöjä ja jätä hiljalleen kiehumaan liedelle välillä sekoittaen. Mitä kauemmin seosta keittelee, sen paksummaksi se tulee. Voit testata kinuskin koostumuksen pudottamalla vesilasilliseen tipan kastiketta. Se on valmista, jos kastiketippa pysyy vedessä kiinteänä säilyttäen muotonsa! Kinuskikastike kiinteytyy vielä jäähtyessään.

9) Pilko kaksi banaania, vaahdota noin 1 dl kermaa, lisää siihen 1 rkl smetanaa ja mausta vaniljasokerilla & sokerilla. Smetanan voit jättää pois ja vaahdottaa kermaa 2 desiä. Itselläni kerma loppui hieman kesken, joten jatkoin sitä pakon edessä creme fraichella tosin maistuvalla lopputuloksella! Murskaa digestivekeksit pienemmiksi ja halutessasi myös suolapähkinät.

10) Kumoa jäähtynyt kakkupohja tarjoilualustalle leivinpaperin avulla, irroita pohjasta leivinpaperi.
Super helppo sunnuntaiherkku (11)

11) Kokoa kakku. Levitä kumotun kakkupohjan päälle noin puolet kinuskikastikkeesta, lado päälle banaanisiivut, lisää kermavaahto-creme fraicheseos, ripottele päälle ulkosyrjälle keksimurut, levitä haarukalla loppu kinuskikastike päälle viivoina, lisää lopuksi suolapähkinät ja suklaat omalla taiteellisella näkemyksellä kakun kruunuksi.

12) Nauti heti tai anna tekeytyä jääkaapissa muutamasta tunnista seuraavaan päivään. Maut tiivistyvät ja banaanien tummuminen ei sinänsä haittaa, jos ne ovat jemmassa muiden täytteiden alla. Meidän makuraati tykkäsi tästä helposta sunnuntaiherkusta heti mutta ehkä jopa vielä enemmän hetkeä myöhemmin, kun kakku oli saanut levähtää ja maut tasaantua! Kylkeen sopi erinomaisesti pakastimeen epähuomiossa unohtunut lakujätski.

Super helppo sunnuntaiherkku (18)Super helppo sunnuntaiherkku (17)Super helppo sunnuntaiherkku (21)

Yksi kommentti artikkeliin ”Super helppo sunnuntaiherkku

  1. Paluuviite: Makean maistuva marenki-browniekakku | LEIVO MUN KAA

Jätä kommentti